home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Terapii neconventionale pentru persoane cu dizabilitati la Baia Mare

Daniel Filipas, director executiv , asociatia Esperando, Baia Mare
- 2007-Dec-18 -
conferinte nationale

O conferinta a carei scop - deja indeplinit- a fost sa aduca impreuna manifestari de terapie neconventionala care sa imbunatateasca viata copiilor si adolescentilor cu dizabilitati.

In zilele de 4 si 5 octombrie, Asociatia `Esperando` Baia Mare a organizat cea de-a doua editie a Conferintei sale anuale destinata serviciilor pentru persoane cu dizabilitati. Aceasta a doua editie a devenit una internationala, iar tema aleasa a fost una draga noua: terapii neconventionale; acest lucru pentru ca sunt deja ani de cand cautam sa adaugam la munca specialistilor in recuperare si a dascalilor orice mijloc terapeutic ce poate sa le faca viata mai buna copiilor si tinerilor cu dizabilitati de care noi ne ingrijim.

Aici au fost reuniti specialisti din domenii diverse dar care prin ceea ce fac contribuie la imbunatatirea vietii clientilor nostri. Pe aceasta cale dorim sa transmitem oricui interesat ce alte metode neconventionale pot sustine cauza noastra.

Organizata in cadrul proiectului `Neconventional`, sustinut financiar de catre Consiliul Local Baia Mare prin S.P.A.S conform legii 350/ 2005, evenimentul a fost un succes deplin. Au participat peste 40 de specialisti si numerosi invitati, reprezentanti ai mass-media si cativa reprezentanti ai autoritatilor locale (inclusiv ai finantatorului principal). S-au adunat oameni implicati in domeniu, din toate colturile tarii (Galati, Iasi, Timisoara, Zalau, Cluj Napoca, Bistrita etc), dar si din strainatate. Cu totii au fost incantati de atmosfera deschisa si profesionista, de temele prezentate direct si concret, de calitatea lectorilor si a lucrarilor, de organizarea si ospitalitatea gazdelor.

Despre ce s-a discutat, mai concret? Medicul specialist in recuperare balneo-fizioterapie Mona Medan de la Spitalul de Urgenta `Constantin Opris` Baia Mare a deschis sirul prezentarilor cu o discutie despre efectele si importanta hidroterapiei. `Imersia in apa este urmata de o stare de confort psihic sau chiar stare de euforie (mai accentuata la copii), reactie psihica explicata prin efectul de facilitare a mobilitatii diferitelor segmente in apa, creandu-i bolnavului o stare de confort si incredere; la acestea se adauga efectul antialgic, miorelaxant, decontracturant, care completeaza starea psihica favorabila.`

In acelasi timp, dr. Mona Medan a subliniat nevoia de a discuta despre aceste terapii alternative si de a apela la ele pentru a aduce aportul acolo unde metodele traditionale se opresc sau sunt limitate. La fel cum sunt inca atatea necunoscute despre corpul omenesc si functionarea sa, este uneori greu de explicat de ce un pacient care nu inregistreaza progrese semnificative prin caile sau metodele uzuale, raspunde excelent la lucrul cu un animal, sau intr-un alt mediu decat cel folosit de obicei pentru tratament.`Viitorul va demonstra eficienta si siguranta tratamentelor alternative, subordonandu-se principiului medicinii bazate pe dovezi`.

Zsuzsa Füredi de la Scoala Speciala din Szentesa a adus in atentia participantilor terapia prin drama. Simplu, fara a necesita cheltuieli uriase, metoda folosita este insa foarte eficienta. Pe scena incropita din ce a are la indemana, Zsuzsa imbina teatrul cu exercitiile fizice. Copii fac astfel exercitii fizice pe care in mod normal nu le-ar accepta, motivati de piesa si de admiratia publicului. Principiul a fost demonstrat ad-hoc, cu cativa dintre participantii la conferinta!

Instructorul de dans Alex Szalkai a adus buna dispozitie cu terapia prin dans. De cateva luni, diminetile Centrului Esperando sunt luminate si insufletite de muzica si miscarile in care sunt prinsi toti copiii si tinerii cu dizabilitati asistati. Chiar daca pare greu de crezut pentru cei care cunosc problemele grave ale acestora si dificultatile nu doar de a se misca si umbla, dar chiar si de a-si mentine echilibrul, dansul este un medic fenomenal si incredibil! Toti copiii sunt fascinati si isi depasesc limitele pentru a fi pe ring, intre ceilalti Fred Astair si Ginger Rogers ce folosesc cadrul, carja sau chiar fotoliul rulant! Sa fie ritmul? Sa fie farmecul antrenorului? Sa fie muzica frumoasa? Sau doar dorinta de a face impreuna lucruri pe care pana acum doar si le doreau? Dar parca nici nu mai conteaza! S-a lansat ad-hoc o sedinta de terapie prin dans chiar in sala de conferinte, de catre copiii si tinerii cu dizabilitati prezenti in sala!

In acelasi registru, Fundatia `Inima de Copil` din Galati, prin d-na Cristiana Toma, a prezentat terapia prin Arta. Bazata pe activitatile pe care le desfasoara deja de o buna bucata de vreme, prezentarea colegilor nostri de la Dunare a adus idei noi si unele revelatii. Din materiale obisnuite - pahare, culori pentru vitraliu, acrilice, seminte, sfoara, ramuri lemn, scoici, carton- tinerii cu dizabilitati intelectuale confectioneaza mici obiecte de arta: pahare pictate, rame foto, impletituri din sfoara, sporul casei, vaze pictate. `Activitatile de lucru manual: constructia, desenul si modelajul sunt pentru tineri mijloace de exprimare foarte bogate, permitandu-le sa creeze in realitate ceea ce au vazut, trait sau imaginat. Materialele folosite le satisfac curiozitatea si setea de cunoastere si exprimare. Tinerii sunt foarte mandrii cand creeaza ceva, ii stimuleaza, le confera un simt al realizarii si increderii in sine.`

O studenta din Iasi, Mihaela Zaharia (Universitatea `Al. I. Cuza` Iasi, Facultatea de Filozofie, Sectia Asistenta Sociala), si-a manifestat dorinta sa participe la conferinta si chiar sa sustina o prezentare. Iar acest lucru nu a putut decat sa ne bucure! Ea a prezentat `Recuperarea prin ergoterapie` , avand ca baza vizita pe care a facut-o la un centru/ spital in Italia. `Activitatile ergoterapeutice implica gandire, planificare, presupunere si alegere, pentru ca la finalul activitatii, persoana cu handicap sa fie mandra ca a creat o jucarie, un panou decorativ, sau orice obiect ce poate fi util. Acest lucru le da un sentiment revigorant si le confera un simt al realizarii si increderii in sine, contribuind la structurarea statutului si rolului persoanei, recunoscute din punct de vedere social.`

In activitatile ergoterapeutice se pune accentul pe reeducarea gestualitatii, a indemanarii, dezvoltarea expresivitatii, readaptarea subiectilor la efort si revenirea lor la o activitate profesionala cu efect de resocializare. Prin aceasta, persoanele cu dizabilita isi redobandesc autonomia si demnitatea.

Terapia prin joc- jongleria au facut, fara indoiala, multe sprancene sa se ridice cand au fost citite pe programul conferintei. Insa cele doua prezentari, sustinute de catre psihologul Daniela Hamzescu, Directoarea Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva `Dumitru Ciumageanu` din Timisoara, respectiv Adrian Barbu din Cluj, au schimbat cu siguranta pozitia sprancenelor! Iar faptul ca Adrian a fost deja la Centrul Esperando si i-a fermecat pe copii cu jongleriile, ca si demonstratia pe viu facuta in sala, in timpul prezentarii, au adus un plus de autenticitate. Ambele prezentari au abundat de argumente, de exemple si de un farmec deosebit. La fel ca si la dans, sau arta copiii cu dizabilitati implicati in jonglerie, reusesc sa faca exercitii fizice si sa contribuie la propria lor reabilitare, fara ca macar sa realizeze sau sa perceapa acest lucru ca pe un efort. E o placere si o bucurie!

Unul dintre subiectele preferate ale beneficiarilor de la Asociatia Esperando a fost terapia cu animale! Sunt cateva luni de cand Tic Angheluta, dresor de caini si student la Facultatea de psihologie din Cluj, a trecut jocul ocazional cu cainii la un alt nivel. Venit ca voluntar, din proprie initiativa, la Esperando, Tic a adus, impreuna cu prietenii sai (si ma refer nu doar la Camelia Iobagiu si Daniel Purcaru, ci si la patrupezii Zenda, Charlie si Max) bucurii enorme si fericire in inimile copiilor si tinerilor! Cu tact, cu pricepere, cu o cunoastere foarte buna a psihologiei copilului si cainelui, Tic a reusit sa-i faca pe copii sa lucreze cand ei erau convinsi ca se joaca.

Sunt multi care sustin ca astfel de activitati nu sunt terapii. Altii sunt sceptici in privinta rezultatelor si a orizontului de timp in care aceste rezultate pot fi obtinute. Insa experienta noastra a aratat altceva: cea mai mare multumire a noastra este aceea ca desi ni s-a spus de catre toti specialistii cu care ne-am consultat ca avem tot sprijinul lor dar nu trebuie sa ne asteptam la rezultate vizibile in termen mai scurt de 6 luni, iata ca dupa doar 2 luni si jumatate, copiii reactioneaza la prezenta cainilor si fac progrese . Acestea nu sunt la fel de mari la toti, dar sunt notabile.

Reflexoterapia si acupunctura au multe in comun. Cristina Talos, unul din cei cinci kinetoterapeuti ai Asociatiei Esperando, a facut prezentarea tehnicilor de reflexoterapie atat din prisma experientei sale anterioare, cat si, mai ales, a activitatii sale de zi cu zi de la Centrul Esperando. Fara a intra in multe detalii, putem doar spune ca toti cei care au trecut prin mainile Cristinei ar face orice pentru a repeta experienta.

La randul sau, medicul Marius Pop, specialist in acupunctura, cu pregatire in China, in locurile unde aceasta terapie isi are originile, a facut o prezentare a efectelor si succeselor obtinute cu ajutorul acelor. Prezenta la conferinta a fost si inceputul unui parteneriat intre Marius Pop si Asociatia Esperando, in folosul persoanelor cu dizabilitati.

Merita mentionat impactul deosebit pe care l-a avut prezenta in sala si la masa prezentatorilor a copiilor si tinerilor asistati in Centrul Esperando. Faptul ca ei au spus direct si sincer ce efecte au avut asupra lor terapiile neconventionale introduse pana acum in programul Centrului, ca au raspuns intrebarilor si au participat la discutii a fost, fara indoiala, sarmul si deliciul Conferintei. Iar voiosia, placerea, bucuria care s-au vazut in ei a convins ca rezultatele nu sunt doar povesti...

Concluzia noastra, ca si a multora dintre participantii care au completat formularele de evaluare, este ca o astfel de manifestare era necesara si ca ea trebuie sa aiba o continuare. Este o tematica generoasa si actuala, in care te poti cufunda cu o placere nemarginita si din care poti obtine rezultate nebanuite. Anul viitor va fi mai bine si probabil ca vom vedea mai multe demonstratii practice. Asa ca e bine sa va rezervati din timp locurile!

Contact Asociatia Esperando:

T/F: 0362 401 363; 0262 220 413 Mobil: (+4) 0740-273131 Email: office@esperando.ro Website: www.esperando.ro


Jonglerie

Teatru

Plen conferinta

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster