home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Seminarii in cadrul Retelei de Arte

Petcu Cornelia, coordonator, Reteaua de Arte pentru Comunitate
- 2007-Dec-17 -
seminarii regionale

Reteaua de Arte pentru Comunitate a mai desfasurat 2 intalniri regionale- Bucuresti si Cluj care au reunit practicieni din mai multe judete.

Reteaua Nationala de Arte pentru Comunitate a continuat cu seria de seminarii regionale pe tema `Stimularea si dezvoltarea prin Arte a persoanelor cu dizabilitati - un domeniu in expansiune` la Bucuresti in data de 20 Aprilie si la Cluj- 27 Iunie 2007.

La intalnirea din Bucuresti, tinuta cu sprijinul F.O.N.P.C. la Institutul Francez, au participat aproximativ 53 de membri ai Retelei- reprezentanti ai O.N.G, D.G.A.S.P.C. si ai Centrelor speciale din regiunea de sud, din care o parte (precum cei din Tulcea, Calarasi, Braila, Ialomita) au fost pentru prima oara la o intalnire a retelei. Membrii din aceste judete au fost invitati in Retea in anul 2005.

Scopul intalnirii a fost de a evalua activitatile prin arte derulate si crearea unui context in care sa fie promovata reteaua; o componenta aparte a fost prezentarea unor modele de buna practica pentru membrii noi pe care i-am mentionat.

Sectiunea cea mai ampla de discutii a fost pe subiectul modele de lucru, la care s-au inscris practicanti cu experienta de la organizatii precum `Chance for Life`- Bucuresti, World Vision Bucuresti, Fundatia `Chi Ro`- Constanta, F.I.C.F. Bucuresti, Scoala speciala nr. 4 Bucuresti, F.S.C. Bacau, Creativ- Bucuresti, Fundatia Concept- Bucuresti. Participantii au fost interesati, devenind usor interactivi dupa fiecare prezentare.

Ideea principala care se desprinde este aceea ca artele pot fi practicate la diverse nivele, deoarece exista si o gama larga de nevoi ale beneficiarilor dar in conditiile unei clasificari distincte si corecte in ceea ce priveste nivelul de Terapie prin Arta si celelalte activitati de stimulare/ dezvoltare prin Arta. Diferentele trebuie facute atat la nivel oficial cat si in practica zilnica, si tin de nivelul de pregatire a practicantului, de tehnica si obiectivul urmarit. Modele oferite de multe alte tari cu traditie urmeaza acelasi tipic al nivelelor diferite, si chiar la nivel european tendinta este de a stabili noi rapoarte intre ele, de natura sa se completeze.

Majoritatea celor prezenti aveau studii superioare in domeniul psihologiei, oferind in dezbateri raspunsuri argumentate si care stau la baza concluziilor enuntate. Ei sunt sprijiniti in activitate si de catre artisti cu o specializare sau experienta extinsa in domeniul psiho-social.

La intalnirea de la Cluj, in schimb, majoritatea participantilor proveneau din cadrul D.G.A.S.P.C., de la diverse centre de zi si rezidentiale pentru copii si adulti. Experienta din aceste centre este redusa in domeniul stimularii prin arte iar interesul lor a fost focalizat pe modelele de lucru prezentate: Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Neuro- Psihic si Gradinita `Malteza` din Cluj, F.S.C. Bacau. Discutiile s-au axat pe modalitatea in care acest tip de activitati pot fi preluate ca proiecte si sustinute: training si calificare pentru personal, schimb de experienta, resurse pentru dezvoltare etc..

La sondajul vis- a- vis de sprijinul oferit de catre Retea membrilor, majoritatea participantilor au oferit raspunsuri multiple din mai multe zone de interes dar care pot fi grupate sub cate o categorie principala; in continuare sunt enumerate in ordine descrescatoare, in functie de numarul de mentionari:

schimb de experienta realizat sub forma seminariilor, atelierelor, intalnirilor cursuri de formare in domeniul stimularii prin arte pentru personal primirea de informatii diverse editare modele de buna practica/ sfaturi pentru diverse tehnici - sprijin material.

Se observa in continuare detasat nevoia de training si intalniri frecvente. Reteaua isi propune sa deruleze si alte intalniri ca cele mentionate in sondaje pentru a veni in intampinarea nevoilor membrilor. Prin intermediul revistei si a site-ului vom transmite orice noutate de interes.

Contact: www.impreuna.arts.ro; impreuna@impreuna.arts.ro


Un practician care lucreaza cu stimularea prin Arte

Scena intalnire Cluj

Un practician oferind modelul sau de activitate prin Arte- Bucuresti

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


alina
O initiativa laudabila.

Este de dorit sa se mai intample astfel de activitati, pentru ca terapia prin arta, acesta `metoda alternativa` de ingrijire va trebui pana la urma sa fie luata in serios...

Mult succes in continuare


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster