home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Integrare In si Prin comunitate

Luminita Teodorescu
- 2005-Feb-24 -
conferinte nationale

Noul centru de zi se numeste C.A.R.T.H.A. (Centru de Asistenta pentru RecuperareaTinerilor cu Handicap) si ofera servicii de recuperare, consiliere si socializare la standarde europene, pentru un grup de 40 persoane tinere cu handicap.

Consiliul local ADJUD, in parteneriat cu Fundatia PRO ARMONIA din Focsani, a organizat in municipiul Adjud, in data de 24 martie 2005, seminarul “Integrarea IN si PRIN comunitate”. Evenimentul s-a desfasurat in scopul prezentarii rezultatelor proiectului PHARE 2001, Schema de Investitii in Servicii Sociale, care a avut ca obiectiv principal crearea si promovarea unui serviciu social, tip Centru de Zi, pentru Recuperarea Tinerilor cu Handicap din zona ADJUD.

Noul centru de zi se numeste C.A.R.T.H.A. (Centru de Asistenta pentru RecuperareaTinerilor cu Handicap) si ofera servicii de recuperare, consiliere si socializare la standarde europene, pentru un grup de 40 persoane tinere cu handicap. La eveniment au participat peste 70 de reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale in domeniu, ONG-uri cu activitati de succes in sfera sociala (Casa Rozei Urlati, Fundatia de Ingrijiri Comunitare-Bucuresti, Fundatia Cartea Calatoare Focsani, Fundatia Portul Sperantei Barlad etc),agenti economici din municipiul Adjud, Institutiipublice, persoane cu handicap si familiile acestora.

Printre expunerile invitatilor, cea a Primarului municipiului Adjud - domnul Constantin Armencea, a fost cu privire la reusita proiectului C.A.R.T.H.A, rezultata mai ales din parteneriatul public-privat, realizat intre o autoritate locala, cu resurse economico-sociale restranse (Consiliul Local Adjud) si o organizatie non guvernamentala ”tanara” Fundatia PRO ARMONIA, Focsani. Aceasta a contribuit cu transferul de know-how pe linia formarii specialistilor si fundamentarii serviciilor de recuperare.

Expunerile cu privire la importanta dezvoltarii de servicii sociale, la standarde de calitate, in comunitati locale mici, au fost completate si prin cuvantul secretarului general al C.J. Vrancea, dl. Romeo Postelnicu. El a subliniat rolul si responsabilitatea autoritatii locale in implicarea comunitatii, pentru atragerea de orice fel a resurselelor materiale si umane necesare unor servicii sociale functionale, orientate pe nevoia celor defavorizati.

Directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Est, d-ra Luminita Mihailov, a exemplificat proiectul social C.A.R.T.H.A ca fiind “unul de succes pe linia implementarii, si un model de buna practica, cu atat mai mult cu cat in localitatile mai mici nu exista capacitate administrativa si materiala care sa permita intotdeauna atragerea unor fonduri europene, nerambursabile, prin castigarea unor astfel de proiecte”.

In cadrul seminarului s-a realizat un schimb de experienta si s-au prezentat materiale documentare cu modele de buna practica referitoare la integrarea sociala a persoanelor cu handicap :

• Fundatia de Sprijin Comunitar, Bacau, Tehnici de lucru prin arte combinate; voluntariat si Fundraising- coordonator program Lenuta Nastac;
• Casa Rozei, Urlati, Locuinte protejate si terapii ocupationale pentru persoane cu handicapcoordonator programe, John Byrde;
• Fundatia de Ingrijiri Comunitare, Bucuresti - Servicii de ingrijire la domiciliu prezent si viitor, consultant Crina Popa.

S-a subliniat ce aduce nou acest proiect :

• primul serviciu comunitar realizat de catre comunitatea locala, din zona de sud a Moldovei,care urmareste trecerea de la o protectie de tip pasiv a persoanei cu handicap la una de tip activ, orientate pe terapii ocupationale si valorificarea potentialului uman;
• primul Centru de zi din judetul Vrancea, care vine in sprijinul tinerilor cu handicap din municipiul Adjud si zonele limitrofe.
Doi dintre beneficiari au prezentat marturii personale, exprimandu-si gandurile si realizarile personale de cand frecventeaza Centrul CARTHA. “Pe mine personal, acest Centru m-a ajutat foarte mult pentru ca am invatat sa lucrez pe calculator, si sunt foarte mandru, si am putut sa imi gasesc prieteni” ne-a marturisit R.V.

Alt beneficiar , R.L., ne-a spus “CARTHA mi-a dat ocazia sa ma redescopar pe mine insami, sa-mi dau seama ca intr-o lume in care toti lupta pentru ceva mai bun, doar ca sa le fie lor bine, unii te pot ajuta dezinteresat doar pe tine, ca sa-ti fie tie bine”.
Activitatile Centrului, beneficiarii serviciilor si echipa de specialisti, au fost urmarite de catre participanti prin prezentarea unei video-casete dar si prin vizita la Centru.

Seminarul a incercat sa transmita fiecarui participant mesajul ca, atunci cand exista initiativa, implicare si buna credinta din partea membrilor comunitatii, se pot depasi multe obstacole, se pot atrage si dezvolta resurse si se pot realiza proiecte si servicii care intr-adevar sa sprijine si sa schimbe in mai bine viata celor marginalizati social.

Contact C.A.R.T.H.A:
email: teolumi@hotmail.com

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster