home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Gandurile unui art terapeut American

Diana Matteson, Harrisburg, SUA
- 2007-Jan-18 -
arta plastica

In aceasta clinica sunt sustinuta pe deplin in eforturile mele de a-mi ghida clientii cu ajutorul Terapiei prin Arta, implicandu-i in procesul creativ, dezvoltandu-le abilitati care îi fac mai putemici, determinandu-i sa comunice ganduri si sentimente si sa capete deprinderi sanatoase de a face fata evenimentelor.

Salutari! Va scriu din Harrisburg Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, ca sa va povestesc pe scurt cum practic eu Terapia prin Arta aici in SUA. Recent am avut placerea de a vedea echipa IMPART lucrand impreuna cu copiii de la scoala Speciala Beclean, in cadrul unei tabere de Terapie prin Arta Expresiva, in Lupeni. Am fost impresionata de terapeuti si de maniera in care au reunit intr-o singura sesiune diverse metode de arta expresiva. In SUA, este foarte probabil sa intalnesti mai degraba terapeuti prin arta separati, pe domenii specifice.

De exemplu, eu sunt un Art Terapeut de vreme ce folosesc drama, jocul si povestirea in activitatile mele curente. Cand in schimb am folosit terapia prin miscare, pentru a ghida grupuri de pacienti, am facut acest lucru in colaborare cu un terapeut prin miscare.

Am folosit Terapia prin Arta in Districtul Columbia, orasul New York, Honduras in America Centrala si acum in Harrisburg, Pennsylvania, intr-o sectie de psihiatrie a unui spital, avand beneficiari cu varste cuprinse intre 3 si 95 de ani, si unde desfasor un program de zi pentru tratarea adultilor cu HIV/AIDS, pentru adolescenti fara camin si adolescenti violenti, pentru mame tinere si batrani.

In mod curent lucrez si la o clinica familiala de sanatate mintala pentru pacienti externi. Aceasta clinica familiala este o organizatie non-profit, care ofera terapie individuala sau de grup si servicii de psihiatrie, pentru a sustine tinerii si familiile sa duca o viata sanatoasa si productiva. In aceasta clinica sunt sustinuta pe deplin in eforturile mele de a-mi ghida clientii cu ajutorul Terapiei prin Arta, implicandu-i in procesul creativ, dezvoltandu-le abilitati care îi fac mai putemici, determinandu-i sa comunice ganduri si sentimente si sa capete deprinderi sanatoase de a face fata evenimentelor.

Clientii vor pasi ulterior in afara metaforei create prin terapie pentru a face schimbari in viata reala, in comportamentul din diverse situatii. Indivizii vor deveni mai putemici atat in familie cat si in comunitate. O modalitate de a intari simtul comunitar este Spectacolul Anual de Arta a Beneficiarilor din Clinicile familiale si Casa Deschisa, initiat in 2003 si programat sa continue in 2004, spre sfarsitul lui Octombrie. Evenimentul permite ca efortul clientilor nostri obisnuiti sa fie recunoscut si informeaza comunitatea despre serviciile disponibile la Clinica familiala, educand-o asupra beneficiilor Terapiei prin Arta. Evenimentul din 2003 s-a numit “Conectandu-ne prin Creativitate: o Celebrare a Spiritului Creativ din Noi”. In cadrul expozitiei au putut fi vizionate 50 de lucrari de arta realizate de catre diversi beneficiari. Selectate atat de catre pacienti cat si de catre personal, lucrarile au variat de la cele facute din pensula si cerneala la cele din pasta; colaje si acuarele au fost expuse in Clinica si fiecare a fost insotita de cate un text realizat de artist. Clientii fie si-au scris in mod curajos numele alaturi, fie au ales varianta anonimatului. Cei care au ales prima varianta au fost prezentati vizitatorilor si au discutat despre opera lor.

In cazul artei bidimensionale atat personalul Clinicii cat si diverse galerii sau firme de inramare au pus la dispozitia noastra suporturi specifice si ne-au oferit din timpul lor pentru a onora evenimentul. De asemenea, diverse companii si persoane din comunitate, au donat lucruri pentru a transforma seara intr-un real succes, incepand cu invitatiile formale (trimise la familiile pacientilor), pana la bufetul care a fost pus la dispozitia a peste 100 de vizitatori, insotit de flori.

Casa Deschisa si Spectacolul de Arta al Beneficiarilor a oferit o activitate sigura pentru comunitatea dintr-un bloc al orasului, foarte cunoscut pentru trafic de droguri si violenta adiacenta. Mai mult, a fost o placere sa urmarim cresterea vizibila a gradului de apreciere de sine, in particular in cazul unor beneficiari mai tineri. Evenimentul de anul acesta speram sa se construiasca pe baza succesului de anul trecut si va include si alte metode de creatie (de exemplu metoda tibetana a madalelor, care este foarte relaxanta – cercuri desenate pe nisip), inclusiv workshop-uri. Daca doriti, puteti sa imi trimiteti comentarii sau intrebari la adresa dianamatteson@yahoo.com (Septembrie 2004)

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


georgiana
lucrez ca educatoare la CENTRU DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPILUL CU HANDICAP TARGU-JIU, judetul GORJ,ROMANIA, lucrez cu, copii, varste cuprinse inte 1-18 ani, diferite diagnostice.As dori un schimb de experienta daca se poate.


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster