home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Creativitate si drepturile Omului in Terapie, Educatie si Joc

Gabriela Achihi, Presedinte
- 2003-Mar-27 -
conferinte nationale

Declaratia de misiune a conferintei a fost “imbunatatirea calitatii vietii copiilor si adultilor institutionalizati, ingrijitorilor si familiilor, precum si schimbarea de mentalitate si atitudini”.

1. Introducere

Prima conferinta nationala cu participare internationala intitulata “Creativitate si Drepturile Omului in Terapie, Educatie si Joaca” s-a desfasurat in perioada 27 – 28 martie in incinta Muzeului Judetean de Istorie Iulian Antonescu Bacau.

Conferinta a fost organizata de FUNDATIA DE SPRIJIN COMUNITAR (FSC).
Finantatorii si colaboratorii au fost Uniunea Europeana prin programul Phare Access, Relief Fund for Romania, UK si Muzika Charitable Trust, UK.

Declaratia de misiune a conferintei a fost “imbunatatirea calitatii vietii copiilor si adultilor institutionalizati, ingrijitorilor si familiilor, precum si schimbarea de mentalitate si atitudini”.

Context

FSC are o experienta de zece ani in oferirea de servicii de terapie prin arta combinata copiilor si adultilor cu nevoi speciale prin proiectul IMPART. IMPART a sustinut programe de training in institutiile din judetul Bacau cat si in judetele invecinate. FSC a organizat aceasta conferinta ca raspuns la problemele identificate in acest domeniu:

- Neglijarea nevoilor si drepturilor omului in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati din institutii si comunitate
- Izolarea si lipsa pregatirii personalului de ingrijire
- Lipsa oportunitatilor de training adecvat
- Neacreditarea initiativelor de training existente
- Reformele care urmaresc inchiderea institutiilor si plasarea rapida a rezidentilor institutionalizati in comunitate
- Inexistenta unui plan pentru o abordare integrata a ONG-urilor care lucreaza in domeniu
- Acreditarea profesiei de terapeut in Romania
- Nevoia de a schimba mentalitati si atitudini referitor la copiii si adultii cu nevoi speciale
- Lipsa cooperarii si colaborarii, nevoia de a impartasi informatii si experienta

Participanti

Un numar total de 380 persoane s-au inregistrat pentru participare la conferinta din care s-au selectat 250, reprezentand 108 institutii si ONG-uri. Au fost prezente 53 ONGuri romanesti, 41 institutii de stat si 14 ONGuri straine.

Numarul mare de persoane care s-au inregistrat a demonstrat interesul crescut al audientei in acest domeniu si nevoia de informatii din acest domeniu.

Locatia

Muzeul Judetean de Istorie este o cladire moderna, spatioasa situata in centrul orasului Bacau. Am regretat foarte mult ca sala mare care raspunde solicitarilor noastre se afla la etajul trei, accesul fiind dificil pentru persoanele cu dizabilitati. Traducerea simultana Romana/Engleza a fost pusa la dispozitie prin sistemul de sunet. 2. Receptia si inregistrarea Persoanele care au sosit in seara zilei de 26 (110 persoane) au fost asteptate de membri FSC la receptia hotelului Moldova unde au fost cazati. Aici li s-au oferit mapele de conferinta, cate un manual IMPART si au fost inregistrati pentru a doua zi. Receptia participantilor a fost deasemenea un eveniment social creandu-se sansa de a cunoaste si afla despre alte initiative existente in acest domeniu.

3. Ziua 1 - 26 Martie 2003
S-a inregistrat un numar total de 233 participanti.

Deschiderea si Introducerea

Vorbitorii primei zile:
Gabriela Achihai, presedinte Fundatia de Sprijin Comunitar
Catalin Mardare, Prefectul Judetului Bacau
Dr Sue Jennings, vorbitorul principal
Lenuta Nastac, coordonator IMPART
Mary Turner, director artistic, Action Space Mobile, UK
Doina Pocioianu, director Centrul de Art Terapie, Timisoara
Prof. Vlad Enachescu, Universitatea Bucuresti
Janet Sparkes Muzika Charitable Trust, UK
Emma Goldblatt Music as Therapy, UK
Simonetta Fanelli Gloria Network, Italy
Conferinta a fost deschisa de presedinta FSC Gabriela Achihai si prefectul judetului Bacau, Catalin Mardare.

Gabi Achihai a vorbit despre misiunea conferintei si rezultatele asteptate, a anuntat regulile de buna desfasurare continuand sa modereze prima parte a zilei.

D-nl Mardare are experienta lucrului in cadrul unui ONG intr-o institutie pentru adulti cu dificultati severe de invatare. El a constientizat dificultatile pe care Romania le-a avut cu numarul mare de copii si adulti inchisi in institutii. Remarcile sale referitoare la contributia organizatiilor neguvernamentale care vin in sprijinul institutiilor de stat, in special Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, initiativele si rezultatele bune obtinute in timp cu beneficiarii – persoanele aflate in dificultate, au fost in mod special apreciate.

Vorbitorul principal, Dr. Sue Jennings este autor, profesor si terapeut prin drama, cu o experienta indelungata in Romania in lucrul cu copii cu dizabilitati si adultii bolnavi mintal. Ea a publicat multe carti de specialitate.
Dr Sue Jennings a vorbit despre importanta creativitatii in viata, incepand cu experientele timpurii de joaca. Discursul ei s-a centrat asupra creativitatii in viata copilului, sprijinul parintilor care au copii cu nevoi speciale si metode variate de relationare.

Apoi a deschis seria interventiilor celor din prezidiu si audienta. A folosit multe exemple din Romania si din afara, a facut referiri la modele de buna practica care au accentuat importanta INCLUZIUNII – o cale de urmat pentru persoanele cu nevoi speciale din Romania, cu scopul de a fi acceptate intr-o societate bazata pe reforme, schimbari si servicii limitate.

Lenuta Nastac a facut o introducere in contextul general, prezentand istoricul si dezvoltarea FSC, programul IMPART, care ofera servicii de terapie prin arta combinata in institutii pentu copii si adulti din Nord - Estul Romaniei.

Artele ca Activitati Creative si Artele ca Terapie

Aceasta sesiune a introdus ideea de folosire a artelor ca stimulare a creativitatii si dezvoltarii persoanelor cu nevoi speciale.

Mary Turner- Directorul Artistic al Action Space Mobile- organizatie britanica de caritate, are peste 10 ani de experienta de lucru si pregatire in institutiile si organizatiile din Romania si peste 30 de ani de experienta in lucrul cu persoane cu nevoi speciale in Marea Britanie. Discursul acesteia a fost despre artele vizuale care pot oferi o cale de comunicare, conducand la dezvoltarea autoincrederii si stimei de sine pentru persoanele cu dizabilitati.

Doina Pocioianu, director al Centrului de Art Terapie Timisoara a prezentat un studiu asupra efectelor terapiei prin arta combinata in dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale. Studiul oferea indicatori de masurare si statistici realizate pe grupe de beneficiari. Ea a prezentat un material video cu munca echipei din Centrul de Art Terapie Timisoara.

Din pacate, profesorul Vlad Enachescu din Bucuresti nu a participat si nici nu a trimis pe cineva care sa-l inlocuiasca ceea ce a creat un sentiment de dezamagire, deoarece opinia universitatii, invatamantului in general ar fi fost apreciate.

Dezbateri asupra problematicii Nevoi Speciale si Drepturile Omului

Profesorul Rusu de la Universitatea Pro Humanitas nu a putut participa si a trimis profesorul Stefan Baisan reprezentantul Pro Humanitas Suceava care din pacate nu a reusit sa faca o introducre la dezbaterea discriminari conceptuale cum era planificat.

Grupuri de discutie

Participantii au fost impartiti in 5 grupe de discutie pe teme ca: perceptia dizabilitatii, statutul persoanei cu dizabilitiati, institutionalizarea, planuri de viitor si sperante de viitor pentru persoanele cu dizabilitati, drepturile omului si drepturile copilului.

Rezultatele dezbaterilor fiecarui grup au fost prezentate in plen. Una dintre concluzii a fost nevoia infiintarii unui forum national, o umbrela pentru organizatii si institutii care lucreaza in domeniu.

Oamenii au nevoie de informatii, idei noi, oportunitati de training si modele care pot fi adaptate propriilor cerinte. Forumul poate fi un organism independent creat de persoane fizice pentru cei care lucreaza in domeniu, ar putea inainta initiative catre autoritatile nationale si “va lupta” pentru drepturile celor aflati in dificultate pentru a imbunatati calitatea vietii copiilor si adultilor cu dizabilitati.

Nota: Facilitarea grupurilor numeroase de discutie a fost o experienta noua de invatare pentru FSC.
Sesiunile au fost oarecum compromise de numarul mare de participanti si de lipsa timpului (nu mai mentionam ca unii facilitatori au folosit aceasta oportunitate pentru a tine un discurs) dar a fost o experienta buna de invatare pentru multi dintre noi.

Dupa grupurile de discutie D-na Julia Smyth, director de programe al RFFR a preluat idea crearii unui forum national si a prezentat chestionarele pentru obtinerea feedbackului. Acestea au fost inmanate participantilor pentru a fi returnate in ziua a doua. Din analiza acestor chestionare a rezultat ca 95% dintre participanti sunt interesati de afilierea la un astfel de forum.

Conferinta de presa s-a tinut in pauza de pranz. Informatii despre conferinta au fost difuzate in ziarele locale si la postul local de televiziune.

Cea de a doua jumatate a primei zile a fost continuata cu atelierele practice conduse de: Dr. Sue Jennings si Vali Racila - drama, Tim Wright - muzica, Dan Foca - dans, Janet Sparkes - miscare, Mary Turner - arta. Participantii au mers la atelierele pentru care au optat in formularele de inregistrare. Activitatile practice au revigorat participantii oferindu-le in acelasi timp posibilitatea de a impartasi din experienta lor de lucru efectiv.

Sesiunile practice au fost foarte apreciate de participanti, rezultatele concrete ale sesiunii de arta au fost expuse in sala de conferinta.

Creativitatea in Terapie si Diferite Moduri de Abordare in Programele de Arta

Aceasta sesiune plenara a oferit prilejul de a invata despre modele variate: modelul IMPART, FSC, Centrul de Art Terapie Timisoara, Janet Sparkes si Kate Baxter au facut o prezentare a activitatii organizatiei Muzika Charitable Trust in Romania iar reprezentantii organizatiei Music as Therapy au oferit informatii despre programul lor de training in Romania.
La solicitarea lor, cativa participanti au intervenit prezentand moduri de abordare diferite cum ar fi: Institutul Oncologic din Bucuresti, meloterapie – Moshe Zamurovich si d-nl George Gojgar de la Institutul National de Prevenire a Excuziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap.

Concluzia sesiunii a fost ca posibilitatile de training sunt limitate in acest domeniu. Diversitatea ofera idei si modele bune. Rezultatele deosebite ale programului de terapie prin arta combinata in reabilitarea persoanelor cu nevoi speciale si in aspecte ale drepturilor omului sunt evidente, spectaculoase si reprezinta un punct de plecare in extinderea acestor servicii in tara.

Prima zi s-a incheiat intr-o atmosfera prietenoasa si calda cu un cantec prezentat de Kate Baxter – acesta a fost foarte bine venit demonstrand importanta creativitatii in contextul unei conferinte – o lectie buna pentru data viitoare !

4. Cina Traditionala Romaneasca

Toti participantii, peste 200 de persoane au fost invitati sa participe la cina traditionala romaneasca de la restaurantul Moldova. A fost un eveniment de socializare, o sansa de relaxare, la care s-au putut schimba opinii despre munca lor, despre o viitoare colaboarare. Participantii au fost intretinuti de: grupul artistic de copii “Zmeuris” (beneficiary FSC), Michael Copley, Tim Wright, Vali Racila si artistul popular Mos Tache.

5. Ziua 2 - 28 Martie 2003
In cea de a doua zi a conferintei s-au inregistrat 230 persoane.

Ziua a fost deschisa de Lenuta Nastac care a urat bun venit participantilor. Subiectele prezentate s-au referit la contextul legislativ din Romania, cursuri si acreditare in acest domeniu, alte modele, prezentarea manualului IMPART, schimbarea culturii intr-o institutie pentru adulti cu dizabilitati si o sesiune plenara despre creativitate si drepturile omului.

Vorbitori

- Sorin Brasoveanu, Directorul General al Departamentului de Protectie a Copilului, Bacau; s-a referit la contextul legislativ local, nevoia de cursuri de pregatire in acest domeniu si acreditare. Noua legislatie pentru protectia copilului a fost trimisa spre aprobare de catre specialisti din cadrul Uniunii Europene, procesul nu s-a finalizat inca. D-nl Brasoveanu a evidentiat importanta colaborarii si parteneriatului dintre institutiile de stat si ONGuri in ceea ce priveste livrarea serviciilor si a programelor de training;
- Rodica Padureanu, Director al Directiei Judetene de Asistenta Sociala a evidentiat dificultatile intampinate de autoritati in incercarea de a implementa schimbarea in linie cu standardele Uniunii Europene pentru Persoanele cu Dizabilitati. Ea a vorbit despre schimbarile recente din sistemul de protectie a Persoanelor cu Handicap si despre planul de actiune pentru urmatorii 5 ani in Romania, crearea Agentiei Nationale pentru Persoane cu Handicap si birourile judetene de protectie sociala
- Dorina Poinaru, director al Societatii Handicapatilor Fizic, Bacau a facut o prezentare a dificultatilor cu care persoanele cu handicap se confrunta in fiecare zi, inaccesibilitatea cladirilor si zonelor publice etc.
- Marioara Popa, director al Centrului Daniel, Bacau a vorbit despre sprijinul acordat familiilor din comunitate, nevoia pentru extinderea serviciilor pentru parinti in zonele rurale etc. - Veronica Ungan, mama unui copil cu dizabilitati – a vorbit despre problema lipsei facilitatilor pentru copii cu autism, o poveste reala si emotionanta care a determinat-o sa apeleze la o organizatie pentru parinti; - Val Regan, Universitatea Sheffield Hallam: a facut o prezentare foarte interesanta a modelului britanic Open College Network (OCN). OCN asigura evaluarea, certificarea si acreditarea organizatiilor care ofera servicii de training in orice domeniu. Ea a prezentat in detaliu un sistem flexibil, adaptabil care poate raspunde nevoilor specifice de pregatire la orice nivel.
- Janet Sparkes, Muzika Charitable Trust, UK: a prezentat optiuni de training variate si proiecte organizate de MCT in Romania; - Una McInerey, Music as Therapy, UK: a oferit informatii despre cum grupurile interesate de persoane pot solicita un program de training in terapie prin muzica din partea specialistilor britanici;
- Madeleine Goodman, Asociatia pentru Terapii Creative, UK: a avut o interventie referitoare la nevoile parintilor cu copii cu nevoi speciale. Ea a impartasit sentimente si experiente personale, dificultatile cu care a trebuit sa se confrunte. Ea este acum inscrisa la Universitatea Britanica –Facultatea de Educatie si a facut cercetari in cateva tari europene cu privire la dizabilitati profunde si multiple. Ea a mentionat infiintarea Asociatiei Est Europene de Arte Creative (ECARTE) in septembrie 2002, organizatie care se va axa pe acreditarea terapiei prin arta in sistemul educational universitar. Madelaine a accentuat nevoia si dreptul parintilor de a fi implicati in alegerile facute pentru copiii lor si reprezentati in organizatii care se ocupa de copii cu nevoi speciale;
- Prof. Cristian Buica Belciu, Universitatea Bucuresti: a vorbit despre modulul de terapie prin arta sustinut la universitate pentu studentii din anul 4 in domeniul educatie in nevoi speciale. El a fost deschis si a criticat lipsa resurselor si a abordarii practice din cadrul acestui curs. Sistemul invatamantului universitar nu este flexibil ci rigid si conservator (in comparative cu sistemul OCN). El a incheiat spunand “este ca si cum ai merge la restaurant si ai intreba ‘Ce este in meniu?’ si sa ti se raspunda ‘Supa’ ….si doar supa !”.

Restul vorbitorilor au prezentat rezultatele obtinute cu grupe variate de beneficiari folosind terapia prin arta combinata.

Dr. Sue Jennings, dramaterapeut, UK

- Lenuta Nastac, coordonator al programului de Terapie prin Arta Combinata, FSC
- Ramona Craita, psiholog la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica, Gisteni, Bacau
- Adriana Rosu, director la Centrul de Plasament pentu Copilul cu Dizabilitati, Bacau
- Mary Turner, Director artistic al organizatiei Action Space Mobile
- Vali Racila si trei rezidenti de la CRRN Gisteni Dan Ripa, Adriana Ciorcu, Liliana Mirza: au facut o prezentare foarte impresionanta, sugestiva a realizarilor din institutia in care ei locuiesc cu voci clare, puternice dovedind ca serviciile de calitate din institutii pot schimba viata oamenilor. Dan Ripa: “Va multumesc pentru ca m-ati invitat la aceasta conferinta ….Vreau sa va spun ca am o relatie foarte buna cu domnul director, el este ca un tata. El are incredere in mine si m-a ajutat sa-mi vizitez parintii pentru cateva zile”. Liliana si Adriana au adresat multe multumiri lui Mary Turner – prietena si colaboratoarea lor, Rodica Padureanu – director al Directiei Judetene de Asistenta Sociala, D-nl Necula – directorul institutiei in care ele locuiesc, care le intelege problemele si le asculta. Adriana a descris situatia grea din institutie existenta inainte de a veni actualul director, cum lucrurile s-au imbunatatit. “Acum avem multi prieteni care ne viziteaza, ne aduc cadouri, vorbesc cu noi si lucreaza cu noi. Asta inseamna mult pentru mine”. Publicul a fost impresionat de povestea lor, ascultand cu atentie mesajul lor plin de caldura. Cei trei rezidenti erau mandri ca li s-a oferit sansa de a vorbi, ca sunt ascultati si respectati.

Ramona Craita a prezentat un studiu de caz – dezvoltarea spitalului de la Gisteni in ultimii 10 ani din perspective personalului, a rezidentilor si a ONGurilor straine si romane care au lucrat in parteneriat cu spitalul. Mesajul a fost ca schimbarile pot fi facute de un bun director care are curajul de a prevedea si fructifica orice oportunitate precum si puterea de a antrena personalul odata cu el.

Prin Forumul Teatru s-a prezentat povestea unui rezident din spitalul Gisteni, Lenuta. Actorii (9 rezidenti) au jucat viata Lenutei – cum a fost parasita de sot care era agresiv si nu o intelegea, cum nici familia si nici autoritatile nu I-au oferit nici un ajutor, in final ajungand la CRRN Gisteni – institutie pentru persoane cu dizabilitati fizice si psihice audienta a fost implicata in piesa, cineva a preluat rolul Lenutei schimbandu-I destinul, lasand in urma trecutul si plecand in lume. Mesajul transmis prin aceasta piesa de teatru a fost acela ca societatea noastra nu ofera solutii persoanelor care sunt in dificultate. Birocratia, lipsa accesului la serviciile sociale face ca persoanele dezavantajate sa ajunga in institutii necorespunzatoare nevoilor lor. Actorii insisi au o atitudine negativa si birocratica atunci cand joaca rolurile factorilor de decizie, stiind exact raspunsul autoritatilor la solicitarile persoanelor aflate in dificultate.

Conferinta a fost incheiata de d-na Gabriela Achihai care a prezentat concluziile si rezultatele evenimentului. Kate Baxter, director al organizatiei Muzika Charitable Trust a implicat audienta intr-un cantec acompaniat de instrumente muzicale creand o atmosfera speciala cand participantii si-au cantat “La revedere !”.

Chestionarele referitoare la conferinta au fost distribuite tuturor participantilor si colectate la sfarsitul zilei. (Anexa 1 – Analiza chestionarelor).

5. Vizionarea expozitiei

FSC a amenajat o expozitie cu lucrari ale beneficiarilor copii si adulti cu sau fara dizabilitati din diferite parti ale tarii, institutii de stat sau organizatii neguvernamentale. Participantii au avut posibilitatea sa vizioneze lucrari ale beneficiarilor copii si adulti, din diverse zone ale tarii la realizarea carora s-au folosit diverse tehnici de lucru in arta, modelaj, picture.
Deasemenea au fost expuse materiale de prezentare de organizatie; pliante, publicatii diverse, reviste care au fost puse la dispozitia participantilor creandu-se posibilitatea de a cunoaste activitatile diverselor ONG- uri si institutii, o eventuala colaborare.

6. Materiale folosite in prezentare

O parte din vorbitori au prezentat cu ajutorul video proiectorului, power point, video, flipchart. Un material video cu prezentarea Fundatiei de Sprijin Comunitar si a proiectului IMPART a putut fi vizionat in pauze la parter.

7. Concluzii si rezultate ale conferintei

• Participantii vor avea mai multe idei, contacte si informatii despre: terapie prin arta combinata pentru grupuri cu nevoi speciale; masurate prin numarul vorbitorilor, subiecte, ateliere, feed-backuri
• Participantii si-au manifestat interesul de afiliere la un forum national. Acesta va fi infiintat de Relief Fund for Romania si participantii vor fi informati despre ce se va intampla in acest sens.
• Conferinta a explorat oportunitatile de training, nu multe exitente in present; cei interesati se pot inscrie la cursuri existente organizate de: Music as Therapy, Muzika Charitable Trust, FSC-Impart
• Sunt necesare mai multe oportunitati de training pentru cei care lucreaza cu grupuri cu nevoi speciale, in afara celor formale prin postliceale si universitati, necesitate exprimata in cadrul atelierelor;
• Nevoile de training trebuie sa fie adaptate la experienta educationala anterioara si realista din punct de vedere al aspiratiilor proprii de pregatire profesionala, si sa poate fi acreditate de catre autoritatile din domeniul educatiei. In acest sens FSC va negocia la nivel national introducerea modelului Open College Network in Romania.
• FSC va incepe un proces de acreditare de catre OCN pentru a demonstra standardele inalte ale trainingului oferit de FSC, si faptul ca exista rezultate masurabile si cai alternative de a demonstra calitatea.
• Conferintele viitoare au nevoie de un continut mai creativ
• Atelierele trebuie sa fie mai numeroase si cu participanti mai putini
• Conferintele viitoare si forumul vor incuraja autoreprezentarea persoanelor cu dizabilitati
• Trebuie asigurat accesul pentru persoanele cu dizabilitati
FEED-BACK
Analiza chestionarelor ne conduce la urmatoarele concluzii:

- S-a inregistrat un numar mic de chestionare comparativ cu numarul de participanti
- Organizarea evenimentului s-a apreciat ca fiind foarte buna
- Participantii au aratat un interes crescut pentru activitatile terapeutice
- Acreditarea reprezinta pentru majoritatea participantilor o dorinta, dar pasii care trebuie urmati in acest proces sunt total necunoscuti
- Majoritatea practicienilor au nevoie de pregatire continua in domenii variate
- Ideea unui forum national are multi aderenti
- Majoritatea participantilor doresc ca aceasta conferinta sa devina o traditie
Feed-back din partea participantilor romani sponsorizati de organizatia britanica Music as Therapy:

“Conferinta a fost impartita intre dezbateri si ateliere practice. Odata cu discutiile foarte importante si utile am fost placuti impresionati de buna colaborare dintre ONGuri si autoritatile locale. Autoritatile locale sunt cele care fac ca ONG-urile sa devina mai puternice.

Ne-ar fi placut sa fi avut mai mult timp pentru ateliere si sa fi fost posibila participarea la fiecare dintre ele (asa cum a fost posibil la Conferinta Internationala de Terapie prin Muzica din Calimanesti Caciulata, sept 2001).

Subiectele dezbatute la ateliere au fost foarte interesante si acum avem multe idei noi care ne vor ajuta in activitatile noastre (art terapie, dans, drama). Deasemenea am fost incantati sa primim o copie a cartii despre terapie prin arta combinata.

La sfarsitul conferintei, am decis sa infiintam un Forum National, care va fi foarte util in munca noastra pe viitor (un loc in care sa se schimbe idei, sa se gaseasca solutii, sa se schimbe experienta etc.)”.

“Conferinta de la Bacau a fost bine organizata, din punctul de vedere al locului in care s-a tinut, subiectele dezbatute au fost foarte interesante si toate prezentarile au fost foarte relevante. Am avut posibilitatea de a vorbi cu alti participanti despre munca lor, opiniile si metodele lor de lucru.

In ceea ce priveste invatarea, pot spune ca am consolidat ceea ce am invatat acum un an si jumatate in programul de training initial sustinut de Music as Therapy…

Sunt constient de importanta colaborarii dintre organizatii si toate programele diferite din acest domeniu. Am vorbit cu cativa colegi din alte orase, am schimbat idei si am impartasit opinii. O mare parte a conferintei s-a axat pe prezentarea modelului folosit de echipa IMPART a Fundatiei de Sprijin Comunitar.

Pedagogi, psihologi, parinti ai copiilor din Romania toti au participat la conferinta, precum si profesionisti din Marea Britanie. Am invatat multe de la ei. Ei sunt modelele noastre. In concluzie, conferinta a fost interesanta. A fost o mare placere pentru mine sa particip la conferinta.”

Se pare ca a fost un eveniment foarte bine venit care a acoperit multe aspecte importante si sunt foarte multumita ca Music as Therapy a reusit sa participe si sa ajute alti delegati romani sa participle. Abia astept sa particip la urmatoarea etapa a dezvoltarii terapiei prin muzica in Romania deci, nu ezitati sa ne “folositi” cat de mult considerati ca vom putea sa va sprijinim in indeplinirea obiectivelor voastre. Noi va vom informa despre dezvoltarea activitatilor noastre.

Fee-dback din partea reprezentantilor organizatiei Music as Therapy, UK:

Puncte slabe:

• Tinand cont de faptul ca este primul eveniment de acest gen, am simtit ca au fost cateva puncte slabe
• Definitiile nu au fost destul de clare si s-au facut unele generalizari ale “terapiilor” cu care se va lucra in momentul in care se va infiinta “forumul”.
• Conferinta si-a pierdut treptat concentarea pe tematica propusa – in special in ziua a doua – poate ca problematica training/acreditare pare sa fie o necunoscuta pentru moment – in mod special la nivel national?
• Un comentariu general a fost lipsa persoanelor cu dizabilitati la conferinta

Puncte tari:

• Organizarea generala
• Respectarea timpului
• Administrarea
• Dotarea cu scaune
• Traducerea (in general)
• Chestionarele referitoare la forum - au fost bine primite si au oferit delegatilor o viziune pentru viitor, un sens al solidaritatii si sprijinului – deasemenea a dat conferintei un punct central
• S-au creat oportunitati pentru discutii in plen – desi exista riscul de a divaga de la subiect

Gabriela Achihai
Presedinte

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


sabinaN
Foarte interesant articol.Eu am participat de curand la cateva cursuri de creativitate care m-au ajutat foarte mult in viata.Vi le recomand pe cele organizate de Confidence Learning Center.Numai bine.


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster