home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

O lume in miscare - “Special Olympics” in Romania

Simina Iovanovici (coordonator proiect)
Fundatia “Special Olympics“, Romania

- 2004-Sep-26 -
stiri din tara

Special Olympics este cel mai important program de antrenamente si evenimente sportive destinat copiilor si adultilor cu retard mental din intreaga lume. Dezvoltarea personala a sportivilor este un alt obiectiv al miscarii si prin urmare au fost initiate diverse programe care sa faciliteze atingerea acestuia.

Bazele “Special Olympics” Romania au fost puse in anul 1991, la initiativa unor voluntari americani. Miscarea Special Olympics exista insa din anul 1968 cand Eunice Kennedy Shriver, sora presedintelui american J.F. Kennedy, a observat efectele benefice pe care activitatile sportive le au asupra persoanelor cu retard mental (IQ<70).

Special Olympics este cel mai important program de antrenamente si evenimente sportive destinat copiilor si adultilor cu retard mental din intreaga lume. Dezvoltarea personala a sportivilor este un alt obiectiv al miscarii si prin urmare au fost initiate diverse programe care sa faciliteze atingerea acestuia.

Activitatile Special Olympics au implicatii profunde in viata persoanelor cu retard mental, prin imbunatatirea performantelor fizice si dezvoltarea aptitudinilor sportive, cresterea competentei sociale si a increderii in sine, sporirea sanselor de a obtine un loc de munca, pregatirea pentru o existenta independenta, cresterea abilitatii de a lua propriile decizii si consolidarea relatiilor cu membrii familiei, prieteni.

Fundatia “Special Olympics” din Romania dezvolta inprezent urmatoareleprograme:

- Participa!, care se adreseaza tinerilor din scolile publice, informandu-i asupra retardului mental siurmarind implicarea acestora in activitatile Special Olympics;
- Reteauade SprijinFamilial, care are ca obiectiv sprijinirea si oferirea de informatii familiilor sportivilor Special Olympics;
- “Educatie Fizica Adaptata” este un program care urmareste includerea programelor S.O in universitati cu specific de educatie fizica si sport si kinetoterapie;
- “Sportivi Lideri” isi doreste includerea beneficiarilor Special Olympics in cadrul unor Comitete ale Sportivilor, unde acestia se pot exprima liberi, si isi pot spune punctul de vedere legat de activitatile in care sunt implicati.

Miscarea Special Olympics se bazeaza foarte mult pe voluntariat. Studenti, elevi, familii, toti se pot implica in organizarea de competitii sportive. Fie ca este vorba de suport emotional sau material, ajutorul celorlalti inseamna foarte mult pentru participantii la evenimentele sportive Special Olympics. Bucuria produsa de castigarea unei medalii este cu atat mai mare cu cat sportivii dobandesc statutul de invingatori in fata celor apropiati sau a celor care au prejudecati legate de abilitatile lor.

(Septembrie 2004)

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


floarea iovicin
Iasmina fiica mea mi-a facut o mare surpriza a venit cu 2 medalii in 10.2006. Sunt alaturi cu sufletul de acesti copii, ma bucur ca exista aceasta miscare si felicit pe toti cei ce se implica mai ales pe voluntari a-ti facut multi oameni fericiti si sa va ajute bunul Dumnezeu an realizarea proiectelor.


Vasilescu Mariana
Sunt mama unui baietel in virsta de 9 ani, cu sindrom Down, elev in clasa a II-a la Scoala Speciala nr. 10 din Bucuresti. Consider ca S.O.R. este unul din cele mai importante evenimente care au loc in Romania postrevolutionara. Dar, sunt convinsa ca o implicare pe scara mai larga este de bun augur. Acest evenimet trebuie facut cunoscut si in scolile speciale, in sensul ca pot fi selectati (sau mai bine zis contactati) elevi dornici sa se implice in astfel de programe. In cazul in care ma contactati, as dori sa stiu daca exista o virsta optima pentru inceperea practicarii unui sport sau cu cit este mai mic copilul cu atit este mai bine. Va multumesc ca existati.


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster