home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Targ de toamna

Un oaspete de la targul organizat de catre Centrul de Zi “Sf.Maria”,Cluj.
- 2005-Jan-27 -
stiri din tara

Noutatea din acest an a constat in trecerea in revista intr-un mod cu totul original a tuturor activitatilor desfasurate în cele doua proiecte ale Asociatiei, si anume “Centrul de zi Sf.Maria” si expozitia permanenta de vanzare “Si noi avem o sansa”, printr-o parada a obiectelor realizate in atelierele Centrului.

O zi obisnuita de toamna. Curioasa, ma apropii de poarta Centrului de Zi “Sf.Maria”, la care spre surprinderea mea, azi n-a mai trebuit sa sun. Era deschisa. Fascinata de decor, patrund parca intr-o alta lume. Muzica Mariei Tanase si un decor de basm, într-un cuvant “veselie”. Este a 9-a editie a “Targului de Toamna”, serbarea traditionala a Asociatiei pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Neuro-Psihici (APAHNP), Cluj, a Centrului de Zi “Sf.Maria”, serbare ce a devenit cea mai importanta carte de vizita a Asociatiei.

Lume multa, nerabdatoare si curioasa sa vada noutatile din acest an. Tinerii veseli asteapta cu nerabdare sa înceapa programul artistic, pregatit cu mult suflet si cu multa truda.

Sala de sport si kinetoterapie ofera un peisaj de toamna autentic: mere parguite, struguri brumarii, atarnand pe vita de vie, zarzavaturi asteptandu-si cumparatorii si covorul de frunze care te imbie sa intri si sa te infrupti din bunatatile pregatite pentru Targ. Cuvantul de bun venit a fost rostit de catre Doamna Ana Mariana Ilies, presedinta APAHNP, Cluj, oferind deschiderea oficiala preotului Aurel Felecan, care prin cuvinte calde, incheiate cu o rugaciune, a adus spiritul ecumenic, promovat de Organizatori.

Noutatea din acest an a constat in trecerea in revista intr-un mod cu totul original a tuturor activitatilor desfasurate în cele doua proiecte ale Asociatiei, si anume “Centrul de zi Sf.Maria” si expozitia permanenta de vanzare “Si noi avem o sansa”, printr-o parada a obiectelor realizate in atelierele Centrului.

In aplauzele asistentei, imbracati in costume nationale, tinerii au prezentat obiectele realizate în atelierele de traforaj, tamplarie, icoane de lemn, modelaj în ipsos, pictura, tapiserie, croitorie si tesatorie. Toate aceste produse pot fi regasite in cel de-al doilea proiect al asociatiei, “Expozitie Permanenta cu Vanzare” din Strada Cuza Voda, Nr.16. Pe langa acestea am mai putut admira rezultatele activitatilor desfasurate în alte doua ateliere, acela de meloterapie si de calculatoare. Iar pentru ca nota finala a paradei sa fie realmente tomnatica, doamna Ilies ne-a asigurat ca legumele si fructele provin din cel mai nou dintre ateliere, cel de gradinarit si pomicultura si ca, in buna parte ele au servit la prepararea, in cadrul atelierului de arta culinara, a conservelor, muraturilor si bulionului cu care am fost imbiati. Ultima parada a fost cea a olimpicilor medaliati cu aur pe echipe, la Olimpiada Speciala a Persoanelor cu Handicap Mental, organizata la Baia Mare, pe 28 august anul acesta, prima competitie de acest gen, la care au participat acesti tineri minunati.

In continuare, preotul Centrului, pr.Ioan Maties a adresat cateva cuvinte asistentei, timp in care tinerii din ansamblul de dansuri populare, si-au îmbracat costumele nationale pentru inceperea programului artistic.

Fiecare pereche se invartea dupa bunul plac pe o melodie populara ritmata. Florin si Tudor bateau la picior de mama focului, fliscaiau, pocneau din degete, recreand pentru moment hora populara ca in jocurile de demult de la sat.

Apoi a urmat Bogdan, “artistul consacrat” al Centrului, care a interpretat cateva din cantecele Corinei Chiriac, dupa care s-au evidentiat grupul de dans modern Disco si formatia de rock VIP (Very Important People), care a interpretat mai multe melodii dintre care, piesa de rezistenta a avut-o in centrul atentiei pe Ramona, “fata din vis”. Spectacolul prezentat cu multa dezinvoltura de tinerii cu dizabilitati mentale implicati in proiectele APAHNP Cluj, a fost indelung aplaudat si a creat ambianta propice unei sarbatori de toamna.

La incheierea programului, doamna Ilies ne-a poftit sa degustam oferta bogata a standurilor amenajate in sala de sport a Centrului, devenita neincapatoare pentru numarul mare de vizitatori, si trebuie spus ca, toamna cu paleta ei de culori se instalase si in interior, deoarece decorul a impresionat prin realism: frunze, plante, vita de vie, obiecte artizanale, i-a transpus pe oaspeti in atmosfera targurilor de odinioara. Bucatele la randul lor ne-au incantat.

Cu uluitoare pricepere si spirit de aargoveti, tinerii ne-au servit cu: mamaliguta calda cu branza si smantana, cu sarmale, slanina prajita, dovleac copt, gogosi si felurite prajituri de casa. Nu a lipsit nici o clipa muzica si voia buna.

A fost o bucurie pentru toti cei prezenti sa constate capacitatea de adaptare a acestor tineri cu dizabilitati si progresele facute de la an la an prin eforturile conjugate ale tuturor persoanelor implicate in proiectele APAHNP. Generozitatea si optimismul acestor tineri ar trebui sa fie un exemplu pentru noi toti; acesti tineri au demonstrat inca o data ca sunt persoane importante, cu realizari deosebite, membri importanti ai comunitatii locale.

Iar daca felicitarile au fost adresate din plin de catre oaspetii care nu se mai lasau dusi de la targ, acum se cuvine sa le uram succes in tot ceea ce intreprind in viitor, cu speranta sincera ca la anul ne vor primi cu aceeasi caldura, la cea de-a 10-a editie aniversara a Targului de Toamna.

Contact “Casa Sf. Maria”:
T el/ Fax: +4 0264 414 02

(Ianuarie 2005)

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster