home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Lucratorul prin Arte Combinate - o noua ocupatie

Cornelia Petcu, Coordonator Reteaua de Arte pentru Comunitate
- 2004-Aug-16 -
terapeuti / lucratori prin arte

Reteaua IMPREUNA a fost activa si a definitivat documentele necesare (descrierea ocupatiei, documentele justificative, standardul ocupational, curricula) pentru recunoasterea oficiala a ocupatiei la Consiliul National de Formare Profesionala pentru Adulti. Lucratorul prin Arte Combinate va activa in domeniul Asistentei sociale, in grupa Personal de îngrijire si asimilat- Lucratori in serviciu pentru populatie, neclasificati in grupele de baza anterioare.

In anii ’90, numerosi terapeuti in Arte creative (arta, muzica, drama, miscare, dans, teatru de papusi si joc) din Marea Britanie au lucrat direct cu grupuri defavorizate de adulti si copii din România, majoritatea aflati in Centre de stat- de plasament sau de reabilitare, asigurand sesiuni de training valoroase pentru profesionistii romani. La acea data lipsa din sistem a activitatilor creative se datora nerecunoasterii drepturilor omului si imaginii negative pe care o aveau beneficiarii- adesea persoane cu nevoi speciale- catalogati drept incapabili sau inutili.

Sesiunile de training organizate au fost informale, preponderent practice.

Acest istoric isi pune amprenta asupra situatiei actuale, in care practicantii nu au un statut bine definit in locurile unde activeaza.

Reteaua Nationala

In anul 2004, o Retea nationala a fost creata cu scopul de a asigura reprezentarea practicienilor prin Arte Combinate, de a face lobby si de a le sprijini actiunile.

Reteaua Impreuna a organizat doua conferinte nationale (2003 si 2004), in care participantii au subliniat nevoia de training acreditat si oficializarea de catre autoritatile nationale a ocupatiei de Lucrator prin Arte Combinate.

Beneficiile practicarii artelor combinate sunt urmatoarele:

• copiii si adultii cu nevoi speciale au drepturi si necesitati ce trebuie respectate de catre cei care ii ingrijesc
• artele creative pot stimula dezvoltarea beneficiarilor care isi pot exprima intregul potential
• institutiile si comunitatile au nevoie de Lucratori prin Arte Creative, capabili sa se concentreze pe stimularea celor mai bune abilitati ale beneficiarilor
• recunoasterea competentelor in diverse domenii asigura stima de sine si motivatia
• training-ul acreditat si de valoare sprijina extinderea cunostintelor specializate.

Lucratorul prin Arte Combinate


Dupa lungi dezbateri si cercetari realizate pe forumul retelei, s-a hotarat ca este absolut necesara o profesie prin care Artele sa fie efectiv practicate in lucrul cu beneficiarii, neconditionat de limitarile de personal specifice institutiilor de stat.

Cele 8 intrebari ale sondajului au fost trimise catre toti cei 700 de membrii, atat prin intermediul e-forumului cat si prin posta. Denumirea de Lucrator prin Arte Combinate, având la baza activitatile si responsabilitatile din standardul provizoriu, este agreata de catre respondenti in proportie de 70%. Alte denumiri propuse: Art terapeut, Specialist in Arte Combinate, Asistent Art terapie, Lucrator prin Art Terapie, Ergo terapeut, Instructor prin Art terapie, Practician prin Arte Combinate, Practician prin Arte Creative sau Instructor/tutor prin Arte Creative etc.

Dupa cum s-a mai discutat, termenul de terapeut este specific unui nivel post universitar de pregatire si presupune alte activitati fata de cele din standardul nostru deci nu va fi folosit. Unii membri au atentionat asupra conotatiei termenului de “Lucrator”. (n.r. Trebuie mentionat ca exista profesii in asistenta sociala care folosesc acelasi tip de sintagma, respectiv “Lucratorul social”.)

Descrierea ocupatiei

Activitatile propuse de catre membri implica socializarea/ comunicarea, pe baza Artelor Combinate (arta, miscare, teatru, joc).

Responsabilitatile majore pe care Lucratorul prin Arte Combinate le va avea sunt urmatoarele:

• sa capete un nivel de pregatire adecvat
• sa lucreze impreuna cu echipa multidisciplinara
• sa evalueze nevoile si abilitatile beneficiarilor
• sa stabileasca planul de interventie in conformitate cu nivelul si tipul de dizabilitate
• sa aplice metodele de stimulare bazate pe Artele Combinate
• sa monitorizeze progresul beneficiarilor in urma diverselor interventii
• sa evalueze efectele
• sa mentina standardele de lucru
• sa evite repetarea programelor
• sa fie activ in cazul diverselor asociatii profesionale sau de profil

Un punct important de mentionat este respectarea drepturilor beneficiarului si a eticii. Perfectionarea profesionala, implicarea in dezvoltarea domeniului- lucru in retea, participarea la conferinte- sunt percepute de asemenea ca responsabilitati.

Training

Practica a demonstrat ca persoanele care interactioneaza constant cu beneficiarii, respectiv ingrijitorii, educatorii sau alta specializare de acelasi nivel, au o pregatire de baza sau minima.

Un curs de calificare este garantia calitatii invatarii, si o varianta ce ofera libertate de actiune practicantului care beneficiaza de o diploma utila pentru incadrare.

Curricula cursului trebuie sa includa, alaturi de Tehnicile de Lucru prin Arte Combinate, si obiecte din psihologie, sociologie, legislatie.

Sugestiile pentru durata cursului sunt diverse si nu au luat in calcul complexitatea pregatirii. Cea mai buna varianta oferita este cea de minim 6 luni- de fapt durata oficiala pentru un curs de calificare- pana la 1 an, cu posibilitatea de a frecventa cursul in week-end.

Etapa actuala

Reteaua IMPREUNA a fost activa si a definitivat documentele necesare (descrierea ocupatiei, documentele justificative, standardul ocupational, curricula) pentru recunoasterea oficiala a ocupatiei la Consiliul National de Formare Profesionala pentru Adulti. Lucratorul prin Arte Combinate va activa in domeniul Asistentei sociale, in grupa Personal de îngrijire si asimilat- Lucratori in serviciu pentru populatie, neclasificati in grupele de baza anterioare.

Urmatoarea etapa consta in propunerea ocupatiei catre Nomenclatorul calificarilor, cu scopul de a dezvolta cursul de calificare in domeniu. Procesul este de lunga durata iar membrii Retelei vor fi implicati in continuare pentru a-si exprima punctul de vedere. Aceasta initiativa are nevoie de sprijinul lor.

In continuare o sa va informam despre progresul acestui proces revolutionar.

Contact Retea “IMPREUNA”:
email: impreuna@impreuna.arts.ro

Cornelia Petcu
Reteaua de Arte pentru Comunitate

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Eny
Am citit articolul si mi sa parut f interesant . Cred ca ar trebui sa existe peste tot dar mai ales unde se lucreaza cu copii asemenea lucrator specializat in arte


LILIANA
DE CUM AM PRIMIT REVISTA SI AM CITIT DE ACESTE CURSURI AM FOST FOARTE INCINTATA SI MI-AS DORI DIN SUFLET SA URMEZ ACESTE CURSURI,DEOARECE DIN TOATE ACTIVITATILE OCUPATIONALE PE CARE LE FAC ,CU BENEFICIARII,ART-TERAPIA MA CARACTERIZEAZA CEL MAI MULTSI IMI PLACE FOARTE MULT.CUM AS PUTEA SA URMEZ SI EU ACESTE CURSURI DEOARECE IMI SUNT FOARTE NECESARE SI UTILE IN LUCRU CU BENEFICIARII.VA MULTUMESC!


mari
doresc sa devin lucrator prin arta combinata .va rog sa ma informati daca in constanta va avea loc,unde si cand?va multumesc.


dorina
Imi doresc sa devin lucrator prin arte combinate, de aceea va rog sa ma informati cand si unde va avea loc primul curs de formare. va multumesc.


lintaru danuta
as vrea sa ma inscriu si eu,ce trebuie sa fac?unde se desfasoara cursul,eu fiind din braila,si cand incepe?


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster