home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Asteptandu-l pe Doro

Tim Wright, muzician si terapeut din Marea Britanie
- 2001-Oct-14 -
opinia specialistilor

Tim este un muzician si terapeut din Marea Britanie. El practica terapia prin muzica, dar este si muzician/artist intr-o comunitate din nordul Angliei. Incepand cu anul 2001 Tim colaboreaza, prin Muzika Charitable Trust, cu Impart si cu Action Space Mobile in institutii pentru adulti si copii din Romania.

Dragii mei,
Cred cu pasiune in arta. Am vazut oameni care au iesit din carapacele lor inchise si au comunicat, s-au jucat, au intrat in legatura cu altii, doar dandu-li-se ocazia sa participe la activitati de arta. Am fost martor la inlaturarea comportamentului tipic al persoanelor institutionalizate, prin simpla implicare a lor in muzica, miscare, pictura, teatru, joc. Am avut si eu un rol la infaptuirea multor miracole mici, care nu inceteaza niciodata sa ma uimeasca, desi am inceput sa ma astept la ele in munca pe care o practic. Am auzit vorba muta, am privit zambetul si rasul catatonic, dansul imobil si am fost prezent la manifestarea divina a unei extraordinare demnitati si camaraderii intre oameni care au suferit necazuri si jigniri mari.

Cu sinceritate pot sa spun ca acestea sunt realizarile. Dar ce putem spune despre lucrurile care nu merg asa de bine? Care sunt barierele spre un progres pe care cred ca il dorim cu totii? Ce putem face noi, cei implicati in partea creativa a terapiei, pentru a prilejui si a incuraja aceste mici miracole?

Luand totul in considerare, cred ca noi ar trebui sa invatam sa-i asteptam pe cei care beneficiaza de munca noastra, un pic mai mult si un pic mai bine. Asteptarea este punctul de incepere a muncii. Este mediul favorabil in care se nasc „momente”, momente cand este gasit sentimentul autentic si momente cand se exercita o alegere adevarata, intentionata. Asteptarea este deprinderea principala pentru a reusi atunci cand lucrezi cu oameni care nu au capacitatea de a invata, care au probleme psihice sau cu alt fel de oameni izolati. Asteptarea este cheia deschiderii oamenilor spre beneficiile terapeutice ale artei creative. Atunci cand asteptam invatam sa apreciem ceea ce au de oferit oamenii cu care lucram si intr-adevar sa ascultam ceea ce au nevoie sa ne spuna.

Dar, uneori ceva atat de simplu ca asteptarea poate fi foarte greu de realizat. Poate fi o deprindere pe care nu te poti bizui. Dorinta noastra de a se intampla ceva poate foarte usor sa intervina in decurgerea fireasca a lucrurilor. Imagineaza-ti pentru o clipa ca esti in timpul unei sedinte – de exemplu de muzica. O activitate este in desfasurare, incepe un nou tur, sa zicem ca este randul lui Doro. El a ales o tamburina. Ce face el cu tamburina? La o privire de suprafata pare ca el nu face nimic. Parca se uita la ea, la tine, se uita in alta parte prin camera sau la colegii din grup. El pare putin pierdut; ce sa faca cu obiectul din mana sa?!? Ce se intampla in continuare?

In noua cazuri din zece in astfel de imprejurari cineva intervine. O persoana care sa-l ajute, un alt om din grup, mai increzator in sine, un practicant si, uneori, terapeutul. Intr-un fel ne simtim deconcertati de ezitarea lui Doro de a canta, de nesiguranta lui in ceea ce trebuie sa faca. Il strigam pe nume, indemnandu-l sa cante. Ii facem semn sa cante. Ii aratam cum sa cante si, cateodata, ii luam mainile intr-ale noastre si-l incurajam sa cante. De ce? Pentru ca vrem sa ajutam? Probabil. Dar nu, eu cred ca adevaratul motiv este faptul ca asteptarea ne este incomoda. Devenim nelinistiti experimentand, prin asteptare, doar o mica parte din ceea ce este cu adevarat disconfortul lui Doro.

Ironia este ca, daca noi am fi mai toleranti in aceste momente putin stanjenitoare, atunci am putea intr-adevar sa ajutam. Sa ajutam prin crearea spatiului favorabil acelor momente pretioase in care micile miracole incep sa iasa la lumina. Nu putem spune ca asteptand nu facem nimic. Nici pe departe. Gandim, simtim, ascultam, privim, reflectam, ne uitam incurajator si, in general, incercam sa-i mentinem atenti. Ca terapeut am trecut deseori prin momente chinuitoare cand interventii bine intentionate au produs sparturi in comunicare, intimidand persoanele din grup. In aceasta privinta am fost la fel de vinovat, ca oricine. Dar incerc sa indrept acest aspect.

Tim Wright, muzician si terapeut din Marea Britanie.

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster