home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Terapii sau activitati pentru persoanele cu dizabilitati

Mary Turner
- 2005-Nov-21 -
opinia specialistilor

Multe persoane din Romania prefera sa foloseasca cuvantul "Terapie" si as vrea ca aceste persoane sa se intrebe daca aceasta preferinta se datoreaza unei atitudini culturale pe care o au fata de dizabilitate. Este dizabilitatea vazuta ca o boala care poate fi tratata?

aplicata de catre acele persoane care incearca sa amelioreze o anumita dizabilitate acesta fiind scopul pentru care s-au pregatit. In ceea ce ne priveste pe noi ceilalti, ar trebui sa ne impartasim talentele unii altora si sa invatam sa respectam aptitudinile persoanelor cu dizabilitati pentru ca acestia sa dobandeasca increderea in fortele proprii si sa invete sa-si exprime deschis opiniile. Self-advocacy este cea mai buna cale de a-si castiga drepturile, de aceea aceste persoane au nevoie de tot ajutorul posibil din partea noastra.

Organizatia mea Action Space Mobile din Marea Britanie lucreaza cu adultii si copiii cu nevoi speciale. Poza atasata este preluata dintr-un spectacol public numit "Vizibilitate", deoarece copiii isi doresc sa fie vizibili in intreaga lume, nu ascunsi undeva departe.

Contact "Action Space Mobile":
email: mary@actionspacemobile.org

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Emilia Chirila
În literatura româneasca de specialitate, dupa cum precizeaza Vasile Preda (PREDA, Vasile, Terapii prin mediere artistica, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2003), multi termeni sunt utilizati ca fiind sinonimi: art-terapie, arta în terapie, ergoterapie, terapie ocupationala, atelier de creatologie, psihoterapie de creativitate. În literatura americana de specialitate art-terapia ( ca profesie relativ noua din domeniul psihoterapiei în serviciul umanitatii) este definita ca Terapia de asociere în utilizarea terapeutica a artei artistul-terapeut si beneficiarul fiind considerati asociati la o relatie profesionala (beneficiarii sunt atât persoanele care au experimentat boli, traume sau provocari în viata, cât si oamenii care cauta dezvoltare personala prin crearea de arta si prin reflectia asupra procesului artistic). În acesta acceptiune a art-terapiei omul este acceptat în totalitatea lui eliminându-se delimitarile rigide între "bolnav" si "sanatos", considerându-se ca nu exista o contradictie între aceste stiri, ci doar un lant neântrerupt de nuante învecinate, de diferente treptate ale vietii umane. Cât în cazul celor clinice cât si în cazul celor non clinice art-terapia se bazeaza pe descoperirea, dezvoltarea si exploatarea calitatilor restante ale beneficiarilor ceea ce-i apropie pe persoanele bolnave de cele sanatoase. Din nefericire multi psihologi confunda psihoterapia prin mediere artistica cu art-terapia ( psihologia fiind o profesie asociata art-terapiei) . Acest lucru nici nu ar fi atât de grav, este salutara ideea de a fi preocupati de domeniul artei. Grav este faptul ca necunoscând limbajul vizual, gramatica acestui limbaj, psihologia formelor, a culorilor în practica folosesc limbajul vizual obtinând efecte nedorite la beneficiari cum ar fi iritabilitatea, agresivitatea, abandonul activitatii, lipsa de concetrare pe nivele, etc. efecte contrare scopului terapeutic. Limbalul vizual este un limbaj cu o anumita specificitate si folosit de necunoscatori în educatie si art-terapie este similar cu a învata pe cineva o limba pe care nici cel care o preda nu o cunoaste. În practica am întâlnit multe cazuri care au adus prejudicii beneficiarilor, iar membrii echipei cu care colaborez ca artist si art-terapeut folosesc art-terapeutul în activitatea profesionala pentru a evita asemenea esecuri. Emilia Chirila art-terapeut doctorand în art-terapie, autorul articolului


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster