home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Interviu din scaunul directorului

Doina Pocioianu, Director Centrul de ART Terapie Timisoara
- 2002-Jun-11 -
opinia specialistilor

Ideea ca orice forma de terapie prin arta (arte plastice, muzica, dans, teatru) este bine primita de acesti copii si ca ea ii ajuta sa isi depaseasca problemele a fost motivatia mea principala. Ca o recunoastere a originalitatii si valorii proiectului Centrul de art-terapie "Dr. Eliza Ionescu", am primit premiul la categoria "Leadership si Initiativa Individuala" la Gala Premiilor Societatii Civile 2002.

Reporter: Puteti sa ne faceti un scurt istoric al carierei dumneavoastra?

Doina Pocioianu: In 1998 am initiat Centrul de diagnostic si art-terapie "Dr. Eliza Ionescu", primul de acest fel din Romania, avand in experienta mea anterioara un numar de 5 ani de lucru in acest domeniu. Am lucrat ca psiholog la Clinica de neuropsihiatrie din Timisoara unde Dr. Eliza Ionescu, sefa clinicii, a introdus aplicarea unor tehnici de recuperare printre care si art-terapia. La vremea aceea (1977) a fost o noutate iar efectele au fost extrem de benefice pentru pacientii clinicii. Aceasta experienta, alaturi de formatia mea de artist plastic, m-a ajutat sa concep un serviciu specializat in art-terapie care sa fie destinat copiilor cu nevoi speciale.

R: Care a fost motivatia dumneavoastra de a continua sa activati in domeniul art terapiei in perioada de inceput?

D.P. Ideea ca orice forma de terapie prin arta (arte plastice, muzica, dans, teatru) este bine primita de acesti copii si ca ea ii ajuta sa isi depaseasca problemele a fost motivatia mea principala. Ca o recunoastere a originalitatii si valorii proiectului Centrul de art-terapie "Dr. Eliza Ionescu", am primit premiul la categoria "Leadership si Initiativa Individuala" la Gala Premiilor Societatii Civile 2002.

R: Care sunt activitatile dumneavoastra curente?

D.P. Pe langa activitatea pe care o desfasor in cadrul Centrului de art-terapie, pasiunea mea este grafica si de cate ori pot, ma refugiez in atelierul propriu unde imi petrec o buna parte din timp. Pentru mine, activitatea plastica este sursa de inspiratie pentru tot ceea ce fac iar in anii comunismului pot sa spun ca a fost salvatoare. Expozitiile pe care le-am avut atat in tara cat si peste hotare au fost o recunoastere a demersului meu artistic.

R: Care sunt planurile dumneavoastra de viitor?

D.P. Planurile mele de viitor se axeaza pe doua directii: a) ca director al Centrului de art-terapie, imi propun sa largesc activitatea centrului prin derularea unui nou proiect care sa vizeze 10 gradinite si 10 scoli din Timisoara si din jur. De asemenea, as dori cresterea numarului de persoane implicate in art-terapie prin organizarea unor training-uri sustinute atat de specialisti straini dar si de personalul centrului. In acest sens am avut o colaborare excelenta inca din 1998 cu specialistii britanici din organizatiile: "Action Space Mobile", “Muzika Charitable Trust", "Pandora's Daughter" si "Music as Therapy".
b) ca artist, anul acesta am fost invitata la Hamburg pentru a face o expozitie cu ultimele lucrari. Totodata, in cadrul unui proiect cultural, voi publica o carte de arta cu lucrari personale.

R: Considerati ca alte abordari diferite ar putea fi incluse in domeniul art terapiei?

D.P. Participand in martie 2003 la conferinta "Creativitate si drepturile omului in terapie, educatie si joaca" organizata de Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, am fost impresionata de modalitatea de abordare si aplicabilitatea artelor combinate in cazul persoanelor cu nevoi speciale. Sesiunile practice desfasurate in cadrul conferintei m-au convins ca si acest mod de abordare, desi diferit de al nostru, este la fel de eficient.

R: Sunteti optimista in ceea ce priveste viitorul art terapiei in Romania?

D.P. In ceea ce priveste viitorul art-terapiei, sunt foarte optimista. Cred ca odata ce tot mai multa lume se familiarizeaza cu tehnici de art-terapie, ea se va dezvolta foarte mult si va patrunde in institutii de sanatate si de invatamant. Acest lucru va fi in beneficiul tuturor.

Pe parcursul a 6 ani de activitate, nu am fi putut sustine toate proiectele Organizatiei "Terapia prin Arta" daca nu am fi beneficiat de sprijinul generos al finantatorilor nostri, carora le multumim pe aceasta cale. Sustinatorii principali ai Centrului de art-terapie sunt: UNICEF Bucuresti; Ambasada Marii Britanii la Bucuresti; Relief Fund for Romania, Anglia; SERA, Franta; Rotary Club, Franta.

Doina Pocioianu este Director al Centrului pentru diagnoza si art-terapie “Dr Eliza Ionescu”, Timisoara

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


corina
Cu ce scop toate aceste eforturi daca acesti copiii nu sunt acceptati nici acum de societate si nici nu putem face nimic pentru ai vindeca. Tot in lumea lor traiesc, iar noi... ne indepartam de lume apropiindu-ne de ei?


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster