home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Terapia Creativa in Olanda

Stefan Dikker, Elly Buurman
Studenti la Christelijke Hogeschool, Olanda

- 2005-Nov-10 -
metode de lucru

Prin acest articol, dorim sa prezentam felul in care se realizeaza terapia creativa in Olanda. Noi suntem Stefan Dikker si Elly Buurman, studenti in anul 3, sectia Terapie Creativa in cadrul Universitatii CHN din Leeuwarden, Olanda.

Organizatia noastra de plasament, Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau, ne-a rugat sa scriem un articol pentru reteaua “Impreuna”. Consideram ca acest tip de publicatie, prin care sa impartasesti informatii pentru membrii retelei care lucreaza in domeniul de ingrijire, si unde beneficiarii isi pot scrie si raspunde unii altora, este binevenita.

Prin acest articol, dorim sa prezentam felul in care se realizeaza terapia creativa in Olanda. Noi suntem Stefan Dikker si Elly Buurman, studenti in anul 3, sectia Terapie Creativa in cadrul Universitatii CHN din Leeuwarden, Olanda. Terapia Creativa este o sectie de patru ani, nivel de invatamant superior. In prezent, ne aflam in Romania pentru a derula practica din anul 3. Aici lucram cu copiii cu nevoi speciale din cadrul Centrului Rezidential Ghiocelul din Bacau.

Terapia creativa isi are inceputurile in cateva zone de lucru din domeniul ingrijirii si suportului. In anii ‘20 si ‘30 se folosea ajutorul muzicienilor si artistilor in tratarea clientilor si pacientilor. La inceput, expresii din arta se foloseau in diagnosticul psihiatric. Mai tarziu, elementele terapeutice au fost recunoscute si generalizate. Metoda si sistemul axate pe tratament au fost dezvoltate in anii ‘50. Treptat s-au constituit specializarile. Mai intai terapia prin teatru, arta si muzica, mai apoi terapia prin dans.

Nivelul crescut de profesionalizare a impus o pregatire specifica, la nivel universitar si initierea unei organizatii pentru terapeutii care utilizeaza terapia creativa.

Inainte de inceperea studiilor de Terapie Creativa, se alege un mediu de lucru. Noi am ales mediul Artei. Celelalte medium-uri sunt: drama, muzica si dansul/ miscarea.

Impresii despre Terapia Creativa (CT) din Olanda

Terapia Creativa este o forma recomandata de tratament pentru beneficiarii cu dizabilitati psihice sau/si handicap. Inainte de inceperea tratamentului, trebuie sa se cunoasca mai intâi diagnosticul si problemele legate de caz. Cunoscand problemele, se pot evalua efectele tratamentului, ce anume face ca tratamentul sa fie cât mai eficient.Terapeutul cerceteaza daca este indicata Terapia Creativa, daca are o valoare suplimentara fata de celelalte forme de terapie, si daca aceasta conduce la rezultate mai bune si mai rapide. Exista mai multe criterii care trebuie explorate inaintea initierii oricarei forme de terapie.

Terapeutul creativ trateaza beneficiarul folosind ‘mediul’ propriu. In terapia creativa, se incearca initierea unui proces de schimbare care se axeaza pe influentarea problematicii beneficiarului. Mediul este un instrument. Terapeutul incepe, ghideaza si incheie procesul folosind observatiile, interventiile si metodele terapeutice.

Beneficiarul experimenteaza mult despre el insusi prin “folosirea” mediului, prin observarea rezultatelor (produselor) si pe cat posibil prin reflectarea sentimentelor uneori foarte bine ascunse in interior.

Terapia Creativa (terapie non-verbala) poate fi foarte folositoare atunci cand se lucreaza cu beneficiari care nu sunt capabili sa se exprime verbal, de exemplu in lucrul cu copiii. Poate fi folositoare pentru beneficiarii care nu-si gasesc cuvintele sa exprime experientele proprii sau pentru beneficiarii care intampina dificultati in stabilirea contactului cu propriile experiente.

Cand beneficiarul lucreaza in mediu, este obligat sa faca ceva, sa treaca la actiune. Intregul corp este implicat, nu doar cuvintele. Cand se lucreaza astfel, emotiile ascunse pot fi mai usor percepute.

In terapia creativa, se foloseste triunghiul terapeutic, numit de asemenea modelul ‘triadei’.

Acesta arata astfel:

In timpul terapiei, se urmareste fiecare axa de legatura. De exemplu: axa beneficiar - terapeut si terapeut - beneficiar. Se observa felul in care beneficiarul reactioneaza fata de terapeut si invers. Intotdeauna se lucreaza in ambele sensuri.

Cum reactioneaza beneficiarul fata de terapeut? Care este relatia dintre cei doi? Beneficiarul proiecteaza anumite lucruri asupra terapeutului? Ce legatura are comportamentul beneficiarului cu terapeutul? Este el constient de aceste sentimente/ senzatii? Poseda terapeutul cunoasterea de sine, poate sa se proiecteze pe el insusi asupra lucrurilor pe care le realizeaza? Acestea sunt doar câteva lucruri care trebuie luate in considerare.

Ca terapeut, esti in relatie cu mediul si trebuie sa fii constient de acest lucru. De exemplu, daca nu- ti place sa folosesti dactilopictura, este foarte probabil ca nu vei aplica tehnica in lucrul cu beneficiarul. Dar este posibil ca in cadrul tratamentului aceasta tehnica sa fie buna pentru client.

Ca terapeut, este necesar sa fii constient de mediul propriu, de psihopatologie si altele. In terapia de grup, exista o axa suplimentara: beneficiar- membrii grupului, respectiv influenta beneficiarului asupra altor membri ai grupului si invers.

Rezolvarea problemelor este unul dintre obiectivele tratamentului. Terapia Creativa diminueaza problemele, le face mai usor de suportat. Dezvoltarea abilitatilor beneficiarului poate reprezenta un obiectiv de tratament.

Cateva domenii in care actioneaza terapeutul creativ:
• probleme de identitate,
• probleme psihiatrice
• probleme de acceptare/asimilare
• probleme de relationare
• probleme privind izolarea/singuratatea
• probleme psihosomatice
• tulburari de comportament

Terapeutul creativ lucreaza individual cu beneficiarul sau cu grupuri de beneficiari.

Una dintre principalele sarcini ale terapeutului o reprezinta contactul direct in mediu, observarea beneficiarului si tratarea acestuia prin intermediul activitatilor in mediu. Terapeutul creativ lucreaza si cu alte discipline si contribuie la dezvoltarea profesiei.

Terapeutul Creativ poate lucra in urmatoarele domenii:
• asistenta medicala in probleme mentale
• asistenta medicala generala
• educatie speciala
• asistenta tineretului
• servicii pentru persoane in varsta
• revalidare
• asistenta toxicomanilor
• domenii specifice de lucru (de ex.: asistenta persoanelor care cer azil si a refugiatilor),
• propria afacere

Desi succint, prin acest articol am urmarit sa redam o idee despre felul in care se realizeaza Terapia Creativa in Olanda.

Contact: email: stefandikker@yahoo.com

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


myky
Mi-a placut foarte mult acest articol la fel ca si toate celelalte.Imi pare rau insa ca am aflat prea tarziu de aceasta revista care este foarte interesanta.


Szabo Monika
Mi-a placut acest articol pentru ca abordeaza- in sfarsit -si drumul invers, cel dinspre beneficiar spre terapeut; m-ar interesa cateva modalitati, exemple sau tehnici utilizate in recuperare prin terapia creativa, eventual ceva bibliografie.


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster