home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Artistii cu chitara de traforaj

Ancuta Ilies - Coordonator Centru de zi
“Sf. Maria“, Cluj

- 2007-Jan-27 -
terapia prin muzica

Prima formatie rock a unor tineri cu dizabilitati mentale a aparut in urma cu cativa ani. A fost visul lor de a avea o trupa, asa cum au vazut la televizor. Nu au voce si nici instrumente performante.
Pentru ei muzica inseamna dreptul la o viata normala, dreptul la pasiune, este bucuria de a trai. Pe viitor ne propunem sa facem o mica orchestra adevarata, sa gasim modalitatea de a-i invata pe cativa tineri sa cante la instrumente. Chiar daca vom incerca un an, doi sau zece, noi mergem pe ideea ca nimic nu este imposibil.

Prima formatie rock a unor tineri cu dizabilitati mentale a aparut in urma cu cativa ani. A fost visul lor de a avea o trupa, asa cum au vazut la televizor. Nu au voce si nici instrumente performante. N-au nici chitare electrice, nici clape, nici o casa de discuri care sa-i promoveze si sa-i transforme in vedete. Au, in schimb, o dorinta teribila de a cantasi de a-si realiza visele.

Mai intai au cantat intr-un concert surpriza, “am fost emotionata pana la lacrimi cand i-am vazut”, povesteste Ana Mariana Ilies, presedinta Asociatiei pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Neuro-Psihici Cluj, in cadrul careia functioneaza Centrul de Zi “Sf.Maria”. Nu aveau nici urme de chitare, “cantau” la niste palete de tenis, in vreme ce bateristul batea de zor intr-o cutie de carton. Chitarele si le-au facut chiar ei, ajutati de maistrul instructor de la atelierul de tamplarie in care lucreaza.

Nu au corzi si sunt facute din cate doua straturi de placaj subtire, taiat la traforaj cum scrie la carte, intr-o forma cat se poate de realista. Sunt lacuite frumos, prevazute cu sfoara, ca sa poata fi tinute dupa gat, in timpul concertelor, pentru ca tinerii au si concerte.

“Am avut unul si la mare, unde am fost într-o tabara organizata de Centru. A fost mortal!”, replica incantat unul dintre tineri. Tinerii au fost cei care au ales numele formatiei “si-au zis VIP, pentru ca si ei sunt oameni importanti”,explica pentru ei d-na Ilies. Cat despre repertoriu, acesta este extrem de variat, dar intotdeauna la moda. Rockerii canta de zor la chitarele fara corzi si bat la singura toba pe care o au. Andrei tine invers chitara, dar asta nu-l impiedica deloc sa mimeze cu nesat zdranganitul corzilor, se misca cu ochii inchisi in ritmul piesei, inchipuindu-si ca este pe scena.

Formatia de rock tine de hobby-ul lor, este forma de divertisment, insa are un efect absolut benefic asupra comportamentului baietilor, venind in completarea sedintelor de meloterapie.

Rezultatele sedintelor de meloterapie se reflecta si in alte activitati. Pentru ei muzica inseamna dreptul la o viata normala, dreptul la pasiune, este bucuria de a trai. De adaugat ar mai fi doar ca ne propunem sa facem pe viitor o mica orchestra adevarata, sa gasim modalitatea de a-i invata pe cativa tineri sa cante la instrumente. Chiar daca vom incerca un an, doi sau zece, noi mergem pe ideea ca nimic nu este imposibil.

*Centrul de Zi “Sf.Maria” deruleaza un program de meloterapie cu ajutorul “Music as Therapy”, din UK.

Contact “Sf. Maria”: Tel / Fax +4 0264 414 022

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster