home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Valoarea terapiei prin joc

Adriana Teodoru si Angela Balan
- 2003-Nov-1 -
terapia prin joc

Terapeutul are nevoie de cunostinte vaste, nu doar privind reactiile si comportamentul normal al copiilor, ci, mai ales, privind starile emotionale si psihice in diferite conditii speciale. Acesta este un extract dintr-un articol mai lung. Articolul integral poate fi solicitat la adresa de e-mail: impreuna@impreuna.arts.ro.

La fel ca si viata si dragostea, jocul nu poate fi definit, deoarece este un proces. Cel mai bun lucru in viata copiilor este jocul. Este posibil sa supravietuiesti fara joaca, dar nu sa traiesti. Toti copiii sanatosi se joaca.

Jocul aduce copiilor ocazia de a asimila ceea ce in viata reala ar putea fi dificil sa inteleaga; aceasta este forma lor de autoterapie, modul in care lucreaza asupra confuziilor, anxietatilor si conflictelor lor. Multi copii nu sunt capabili sa exprime nevoile, trairile si sentimentele proprii, dar jocul devine un mijloc de exprimare accesibil.

Terapeutul trebuie sa inteleaga si sa interpreteze acest limbaj al copilului, pentru a comunica la nivelul lui. Aria terapiei prin joc este special adaptata diferitelor nevoi ale copiilor, pentru a le da acestora siguranta, sentimentul caminului si posibilitatea unui contact normal cu cei din jur. Asfel, terapeutul are nevoie de cunostinte vaste, nu doar privind reactiile si comportamentul normal al copiilor, ci, mai ales, privind starile emotionale si psihice in diferite conditii speciale. Boala si handicapul creaza probleme terapeutice speciale. Fiecare caz cere mai mult timp si implicare personala mai mare.

Jocul este un proces de invatare care ofera un larg evantai de posibilitati prin care copiii si adolescentii isi manifesta si isi dezvolta fantezia si aptitudinile. Jocul, preocuparea activa, ajuta si influenteaza pozitiv psihicul copilului aflat in dificultate si tocmai de aceea este un real mijloc terapeutic adjuvant al tratamentului medical.

(Acesta este un extract dintr-un articol mai lung din care am omis rolul jocului pentru copiii cu cancer etc. Articolul integral poate fi solicitat la adresa de e-mail: impreuna@impreuna.arts.ro)

Adriana si Angela sunt psihologi la Institutul Oncologic ‚ÄúProf. Dr. Alex. Trestioreanu‚ÄĚ, Bucuresti, str. Fundeni, nr.252, sect 2, si pot fi contactate la adresa de e-mail: angela_bal@yahoo.com.

(Noiembrie 2003)

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


marius
asa vrea sa joc acest joc p entru ca imi place mult


dreghiciurozalia
am citit cu placere articolele si mi-ar fi de real folos ajutorul vostru pentru lucrarea mea cu titlul Efecte terapeutice obtinute prin ludoterapie in cazul copiilor cu deficiente motrice .


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster