home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Ajutor creativ pentru tinerii cu dizabilitati in Oradea

Roger Day (psihoterapeut)
Asociatia “Smile”, Oradea

- 2004-Sep-1 -
terapia prin joc

In calitate de Psihoterapeut Calificat European, specializat in lucrul cu copiii si adolescentii, ma ocup in Romania, prin fundatia “Smiles”, de implementarea psihoterapiei, terapiei prin joc si a serviciilor de educare si supervizare.
In afara de munca mea cu “Smiles” sunt disponibil pentru training si consultanta pentru orice alta organizatie din Romania.

Zilele trecute stateam pe terasa unei cafenele din Boga, muntii de deasupra Beiusului, cand am intalnit un tanar intr-un scaun cu rotile. Era unul dintre elevii de frunte intr-o scoala obisnuita din Oradea. Mi-a vorbit cu mult entuziasm despre planurile lui de viitor. Ce mi-a atras atentia la el, era faptul ca nu lasa ca dizabilitatea sa-l impiedice de la a-si atinge scopurile.

Din pacate, aceasta atitudine o intalnesc rar printre cei 100 de tineri cu dizabilitati din familiile sarace cu care lucrez in Bihor. Multi dintre ei au avut de-a face cu discriminarea intreaga lor viata. Unii sunt needucati. Altii au inceput sa mearga la scoala dar au trebuit sa abandoneze cand dificultatile lor au devenit niste probleme prea mari pentru profesori.

Aceasta este doar una dintre problemele cu care ma confrunt in calitate de Terapeut Consultant, voluntar la Fundatia “Smiles”, din Cihei, Oradea. In calitate de Psihoterapeut Calificat European, specializat in lucrul cu copiii si adolescentii, ma ocup in Romania, prin fundatia “Smiles”, de implementarea psihoterapiei, terapiei prin joc si a serviciilor de educare si supervizare.

Interesul meu pentru domeniul persoanelor cu dizabilitati vine din implicarea mea, timp de 8 ani, intr-o schema guvernamentala, de a coordona consilierea persoanelor cu dizabilitati care doresc sa munceasca. Prima mea sarcina in Romania a fost sa ajut la gasirea unui Lider de Joe pentru copiii din familiile sarace un de multi au dizabilitati fizice si psihice. Aici, chiar si copiii normali si-au pierdut sau nu au capacitatea de a se juca.

Astfel, am pregatit o lista cu persoanele alese si in curand yom numi persoana care sa fie Lider de Joe. Acesta va sustine in continuare jocul creativ si va folosi o camera senzoriala in incinta orfelinatului de stat din Bratca, unde 25 de tineri cu varste cuprinse intre 16-25 de ani, prezinta dizabilitati fizice si psihice. El va folosi jocul creativ pentru a ajuta si pe cei zece copii rromi, cu dizabilitati, din scoala Tileagd, care s-a deschis langa gradinita din apropiere.

Datorita profesiei, vizitez Romania in mod regulat, si caut tot timpul cai noi de a-mi folosi abilitatile creative. Am dezvoltat aici jocul terapeutic cu clovni, ca metoda de a depasi barierele si de a incuraja oamenii sa-si exprime emotiile intr-un mod creativ. Recent, am adaugat teatrul de marionete in repertoriul meu. Tinerii cu dizabilitati sunt ultimii care primesc atentie de la vizitatori.

Am vizitat o familie unde doi copii aveau dizabilitati fizice serioase. Am petrecut o parte din timpul meu doar cu ei. In final, am inceput o competitie hazlie. In curand, la fel ca si copiii normali, ei chicoteau si se rostogoleau de jur imprejur. Jucandu-ma cu ei, asa cum fac si cu ceilalti copii, i-am determinat sa nu se simta altfel decat fratii si surorile lor.

Ca psihoterapeut sunt foarte interesat sa lucrez cu copii care au autism sau hiperactivitate. De asemenea, sunt interesat de copiii cu rani la cap, rezultate de exemplu din accidente de inec sau meningita. Intentionez sa transfer cat mai multe metode si abilitati terapeutilor romani. O scoala mare, atat pentru copiii rromi cat si pentru cei romani din Tileagd, se va deschide in cativa ani. Va fi dotata cu camere senzoriale. Intentionez sa o folosesc ca baza pentru activitatile speciale cu copiii cu dizabilitati. Vor putea sa picteze, sa invete sa se joace de a clovnii, in general sa isi faca zilele mai frumoase. Abia astept!

In afara de munca mea cu “Smiles” sunt disponibil pentru training si consultanta pentru orice alta organizatie din Romania.

(Septembrie 2004)

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Raluca Pop
Buna, ma numesc raluca si sunt ergoterapeut la un centru de recuperare din Cluj-Napoca.M-ar putea informa si pe mine cineva in legatura cu ergoterapia.Sunt noua in domeniu si nu ni se ofera inca nici un curs de perfectionare.Id-ul meu acular34


Dr Kalakatroni Maria
Coordonez activitatea in 9 case pentru copii cu deficiente neuropsihiatrice in Tg-Mures. Avem nevoie de metode noi, de terapie prin joc atit pentru copii cat si pentru personal. La 124 copii avem 4 psihologi, 4 psihopedagogi, 3 kinetoterapeuti si 1 logoped. Care ar fi posibilitatea de formare, schimb de experienta? Astept vesti, multumesc anticipat .


claudia dragan
Sunt psiholog la un Centru de recuperare din Bucuresti si as dori sa stiu cat mai multe despre terapia prin joc - psihomotricitate.


olga
Buna ,am un copil cu elemente autiste: am progresat mult ,acuma lucrez la un centru de zi cu persoane cu dezabilitati si asi dori sa stiu mai multe lucruri practice despre terapia prin joc , pentru diferite boli.


florina
lucrez ca ergoterapeut la fundatia 'Pentru o viata mai buna', fundatie care a deschis un centru de zi pentru tineri cu dizabilitati, si mi-as dori sa stiu cat mai multe despre terapia prin joc.Va multumesc!


Andrada Craciun
Am citit articolul despre terapia prin joc si doresc sa aflu mai multe despre aceasta. Reprezint asociatia ESPERANDO din Baia-Mare si am dori sa aplicam aceasta terapie si beneficiarilor nostri. Cum putem lua legatura cu dl Roger Day? Cu multumiri, Andrada Craciun.


Aliz Jurcan
Ma numesc Aliz si lucrez ca Art-terapeut la un Centru de recuperare pentru copii cu dizabilitati din Oradea. Am absolvit Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, pe vremea aceea nu era aceasta sectie de recuperare, asa ca nu prea am cunostinele necesare pentru a putea ajuta acesti copii, nici nu am gasit prea multe informatii despre acest domeniu, asa ca m-am bucurat mult cand am gasit site-ul Impreuna. Am inteles ca ati fi dispusi pentru training si consultanta - am sa va rog sa imi trimiteti un e-mail cu raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc! Aliz


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster