home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Arta ca regasire de sine, Centrul Trepte, Bucuresti

Ortansa Moraru , Claudia Rai
- 2008-Nov-6 -
povestiri

Ne bucura nespus faptul ca avem posibilitatea de a povesti si altora despre lucrurile minunate pe care le realizam intr-un spatiu pe care il vom numi simplu, Centrul Trepte.

Centrul "Trepte" este un stationar de zi, aflat in Bucuresti, care se preocupa de problemele persoanelor cu dizabilitati psihice, incercand ca prin activitatile ocupationale pe care le pune la dispozitie sa ofere o forma mai umana de ajutor. Participarea la aceste activitati ne ajuta sa ne simtim valorizati, nediscriminati, sa comunicam mai bine si sa ne relaxam. Dar, sa ne prezentam...

Eu sunt Ortansa.Cunosc Centrul Trepte de aproape trei ani si tot de atata timp il frecventez, deoarece programul zilnic de activitati ocupationale m-a fascinat din prima clipa.

Pot spune ca, aici, am descoperit o adevarata familie. Ne leaga multe lucruri, atat suferinta cat si increderea in ceea ce facem; suntem uniti, impartasim propriile nostre experiente, invatam mult unii de la altii. O dovada a realei comunicari este faptul ca ceea ce iese din mainile noastre este admirat si nu lasa indiferenti oamenii care au pus suflet la crearea acestui Centru.Eu sunt Ortansa.Cunosc Centrul Trepte de aproape trei ani si tot de atata timp il frecventez, deoarece programul zilnic de activitati ocupationale m-a fascinat din prima clipa.Eu sunt Ortansa.Cunosc Centrul "Trepte" de aproape trei ani si tot de atata timp il frecventez, deoarece programul zilnic de activitati ocupationale m-a fascinat din prima clipa.

Pot spune ca, aici, am descoperit o adevarata familie. Ne leaga multe lucruri, atat suferinta cat si increderea in ceea ce facem; suntem uniti, impartasim propriile nostre experiente, invatam mult unii de la altii. O dovada a realei comunicari este faptul ca ceea ce iese din mainile noastre este admirat si nu lasa indiferenti oamenii care au pus suflet la crearea acestui Centru.

Dintre activitatile Centrului, pot aminti grupul de drama-terapie, unde ne punem in valoare aptitudinile artistice si unde suntem considerati mici actori cu suflete mari, grupul de psiho-educatie, o ocazie de a afla informatii despre boala noastra, aceasta devenind din necunoscutul care ne inspaimanta, doar o dificultate pe care invatam sa o depasim.

Munca noastra de creatie, de expresie dramatica, este in final prezentata pe scena deschisa cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti si de Craciun, unui public restrans de prieteni si colegi care ne coplesesc cu aplauze si incurajari, confirmand astfel, valoarea talentului nostru si aprecierea lor.

De asemenea, la Centrul "Trepte" functioneaza grupurile de arte: pictura, colaj, ceramica, tricotaje, lumanari parfumate, papier-maché.

Fiind o persoana cu inclinatie spre frumos, mi s-au potrivit foarte bine grupurile de arta, creativitatea si simtul artistic regasindu-se in ceea ce realizez. Impactul este deosebit: pe langa faptul ca ma simt bine si imi las imaginatia sa zburde, am satisfactia realizarii unor lucrari apreciate.

Un grup drag mie este si grupul de pictura, unde realizez tablouri individuale in care imi dezvolt simtul culorii si al desenului, dandu-mi o stare de bine si confort. Imi exprim, in mod spontan, bucuria prin culoare si imi exteriorizez starea de moment.

Tablourile mari le pictam in grup de patru persoane, folosim culori vii care dau o nota de optimism. Dupa ce tabloul este gata, de comun acord, ii dam si un titlu. Cel mai adesea, picturile noastre sunt abstracte, dar avem si lucrari cu tema.

Colajul este o combinatie de desen, culoare si carton, cu decupaje de hartie, descoperind prin diversitatea materialelor folosite, tot atatea modalitati de exprimare a starii sufletesti pe care o avem in acel moment.

Si cum orice artist trebuie sa aibe momentele lui de glorie, avem si noi un spatiu in care ne expunem produsele realizate din plinatatea sufletului nostru.

Eu sunt Claudia. Vin de ceva timp la Centrul "Trepte", unde ma simt foarte bine. Aici am invatat lucruri minunate, cum ar fi sa pictez, sa tricotez si sa scriu poezii.

Poeziile le creez din tot sufletul meu bogat si sincer pe care tin sa il impartasesc si celorlalti. Imi face foarte bine sa scriu pentru ca, astfel se poate comunica intr-o modalitate mai spontana si plina prin versuri, redand gandurile mele interioare in care am atata imaginatie si creativitate. Pentru mine, poezia este un lucru placut care ma bucura nespus.

O alta activitate in care am gasit relaxare este aceea de a tricota. Am acea rabdare de a lucra firul subtire al unui macramé si imi place sa inventez modele, creez adevarate bluze dantelate.

Particip si la grupul de pictura unde obisnuiesc sa pictez in ulei si apa. Cu ajutorul acestei indeletniciri care este pictura, poti sa calatoresti unde vrei. Poti fi la tara, la mare, la munte, in oceane. Poti fi oriunde. Atunci cand pictez culoarea este de obicei pastelata, cu albul si galbenul luminoase care ma transpun intr-o lume armonioasa, curata si pozitiva. Portocaliul reprezinta apusurile de soare, albastrul este culoarea sufletului meu, acel albastru deschis si pal care ma "imbratiseaza". Verdele reprezinta speranta. Culorile vorbesc!

Pictez glastre cu flori, apusuri de soare. Florile reprezinta pentru mine "portrete de oameni", fizionomii. Pare putin ciudat, dar eu asociez o pictura florala cu un chip. Cand culoarea este luminoasa si chipul este luminos. Este minunat. Toata fiinta mea prinde contur- este o fascinatie.

Am spus multe cuvinte despre ce inseamna pentru mine oamenii si activitatile de la Centrul Trepte, dar cel mai bine vorbeste despre toate acestea poezia mea:

`Din coltul intunecat, Ferestre lumineaza, Golul trist al fiinei mele, Iar tu esti... Un zâmbet de soare` (Fereastra)

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


michaela
Hello Amalia, I am psychologist in a state health center and working with a group of patients diagnosed with schizopfrenia, and yes i guess they must to learn how is to live from dance too. What u think? I invite u to be our guest and show us what mean live from dance. We cant pay u . If u will accept visit us just once i promiss u , u will havent nothing to loose. Thanks.


Amalia Strinopoulos
I am a new inhabitant in Bucurest and I have a feeling that what you are tallking about in this text is very interesting because it shows concern and care about people. I am a profetional dancer and I would be very happy to share my expertise with you.. I come from Greece and I can fairly understand Romanian but I don t speak it yet. Please e mail me and let me know what I can do. Amalia Strinopoulos Dance movement instructor Sos. Nordului 62 Bucurest, sector 1,014104


Carlea Adriana
Am o fata de 25 de ani absolventa arte plastice si este hipoacuzica. Va rog mult sa ma indrumati, sa ma sfatuiti ce sa fac pentru ca acest copil sa poata munci, sa intre in colectivitate, sa aiba prieteni, sa isi exercite talentul. Va multumesc din suflet pentru amabilitate.


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster