home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Vraja dansului

Chiliment Valerica, director
Pop Ion, analist
Scoala pentru Copii cu deficiente de vedere Bucuresti

- 2007-Jan-19 -
dans si miscare

Scoala pentru Deficienti de vedere din Str. Austrului acorda educatie si sprijin unui numar de peste 200 de elevi cu diferite niveluri de deficienta. In ultimii ani, prin intermediul unui proiect de modernizare al Bancii Europene de Investitii, baza tehnico-materiala a scolii a crescut foarte mult. Incepand cu primavara 2004, a fost demarat proiectul "Pas in Doi", finantat de Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap - un proiect amplu, avand ca scop integrarea persoanelor cu deficiente de vedere prin intermediul dansului

Scoala pentru Deficienti de vedere functioneaza in cladirea din Str. Austrului de peste 50 de ani, o cladire veche, aflata aproape de centrul capitalei. Aici primesc educatie copiii cu deficiente de vedere de la ambliopie pana la cecitate iar in multe cazuri si copiii cu deficiente asociate celei de vedere.

Elevii au varste intre 5 si 15 ani, si provin in principal din judetele aflate in Moldova, Muntenia si Dobrogea. Parintii se bucura pentru copiii lor, care au posibilitatea sa-si exerseze vederea restanta intr-o institutie specializata, sa se pregateasca pentru viata si pentru o viitoare profesie intr-un cadru optim, supravegheati de specialisti. Dar in acelasi timp, ii asteapta cu nerabdare sa se intoarca in familie, in vacante sau la sfarsit de saptamana.

Peste 200 de elevi bat la usile scolii la fiecare inceput de an si asteapta sa-si intalneasca colegii, fie la gradinita, fie la clasa speciala pentru copii cu surdo-cecitate, fie la clasele de invatamant primar sau gimnazial. La data aparitiei acestui numar, speram sa putem confirma si infiintarea unei clase speciale a IX-a scoala de arte si meserii- cu profilul “Traditii, mestesuguri si decoratiuni interioare”.

Aproape 80 de cadre didactice specializate si cu experienta ofera: • Programe instructiv-educative adaptate nevoilor elevilor; • Programe de recuperare specifice deficientei de vedere; • Evaluari de specialitate: medicale, psihologice, logopedice, kinetoterapeutice, pentru stabilirea diagnosticului si a programului de recuperare; • Consilierea familiei si a carierei; • Informare pentru parinti.

Baza tehnico-materiala a scolii a crescut foarte mult in ultimii ani. Cladirea este cuprinsa intr-un proiect de modernizare de Banca Europeana de Investitii, salile de clasa au fost dotate cu mobiliernou, cabinetele de terapii si cabinetele medicale au aparatura si tehnici moderne, foarte utile specialistilor nostri.

Scoala dispune de biblioteca, retea de calculatoare, cabinete de psihodiagnoza, informatica, asistenta sociala, cultura fizica medicala, cabinet Braille, teren de sport, sala de sport multifunctionala. In scoala noastra, de peste 10 ani isi desfasoara activitatea Clubul de Dans Sportiv “Pas in Doi”, iar in primavara anului 2004, noua conducere a scolii, impreuna cu reprezentantii clubului mai sus mentionat, au hotarat sa ofere elevilor sansa de a pasi in Ritm de Dans, in cadrul unui amplu proiect, ce avea sa poarte numele clubului “Pas in Doi”.

Proiectul a fost apreciat si finantat de Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap, in scopul integrarii persoanelor cu deficiente de vedere copii si adulti- prin intermediul dansului. Astfel, sala desport a primit investitii si reamenajari, sonorizarea performanta a imprastiat in jur acorduri de vals vienez, vals englezesc, tango, samba, cha-cha… Au urmat ore de antrenamente si repetitii, s-au luat masuri pentru incaltamintea de dans si s-a intrat in febra serbarilor si spectacolelor. Fetele purtau cu eleganta sandalele speciale pentru dans si au fost conduse pe ringul de dans de baietii manierati, cu cravate si camasi albe impecabile. Acestia erau elevii scolii noastre, pe care nu-i recunosteam in cei neastamparati, cu lectia nepregatita cateodata, asa cum ii stiam de la orele de curs.

Erau plini de zambete, verticali, mandri de performatele si realizarile lor artistice. Asteptau cu nerabdare antrenamentele si noua costumatie, erau mai punctuali ca niciodata, comunicativi, entuziasti, bine legati in echipa lor, relaxati si Super Integrati.

Suntem hotarati sa continuam aceste activitati artistice cu elevii nostri pentru bucuria de a regasi zambetul pe chipurile lor. Multumim ANPH pentru increderea acordata acestui proiect si minunatei echipe de antrenori ai clubului de Dans Sportiv “Pas in Doi”, condus de Tina Maria si Virgil Grigore, pentru eforturile si devotamentul lor. Va asteptam cu drag sa ne cunoasteti si sa ne vizitati scoala!

Contact Scoala: Tel. +4 021 320 33 63 email: chiliment.valerica@k.ro

(Iunie 2005)

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Claudiu Manolea
As dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu un sfat. Ce terapie as putea face cu copiii cu dublu handicap vizual si mintal? Va multumesc! Sper sa primesc un raspuns cat mai curand! Claudiu


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster