home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Arta Plastica si educatia non- formala

Neamtu Minel , educator specializat , Centru Henri Coanda, Bacau
- 2008-Jun-4 -
arta plastica

Toata viata sa omul deseneaza! Deseneaza cand este trist ori cand este vesel, muncind ori de placere, deseneaza si atunci cand scrie ori innoada pe portativ notele unei melodii, deseneaza cand frunzele se calatoresc ruginii sau cand trainiceste ziduri de case!

Asadar, desenul este un mod de comunicare, un limbaj si cum orice soi de ,`semnificant`, are frumusetea lui si desenul are putinte artistice, in mainile celui care stie cum sa o faca.

Arta de a desena presupune ca in orice exprimare de gen, o ucenicie, o perioada de acumulari in care invatam cum anume sa ne aratam lumii, semenilor cum am vrea sa arate cerul in luna maiā€¦

Comunicam! Este dificila aceasta ucenicie? Am zice ca nu, pentru ca invatand sa desenam, descoperim lumea si este o adevarata placere sa patrunzi in acest hatis, sa-l descifrezi si sa-l redai dupa cum te-ndeamna inima, celorlalti, pe un capat de hartie sau pe o bucata de panza!
Asta din punctul de vedere al uceniculuiā€¦

Cat priveste munca celui care sta sa impartaseasca din tainele acestei ,`modalitati de exprimare`, si mai ales a aceluia care are de ucenici fiinte cu mintea ravasita de cine stie ce boli, tine mai de graba de un exercitiu de salvare decat de arta pura, caci cum ai putea in vazul lumii sa-ti intorci pe dos propria constiinta iar oamenii sa se minuneze cat de frumos vezi tu lucrurile, daca nu ai cunostinta despre ea?!

E dificil dar spre asta am fost chemati!

In centrul nostru, Centrul Rezidential ,`Henri Coanda`, din componenta D.G.A.S.P.C. Bacau centru ce asista tineri cu dizabilitati mintale usoare, am reusit sa facem un mic atelier de pictura, apoi am reusit sa coagulam un mic grup format din rezidenti de pana la 18 ani care au o oarece aplecare spre vorbirea in culori (acest grup format din tinerii M. Florin, B. Razvan si D. Dana ne-a fost de un real ajutor in efortul nostru de luminare a cailor de urmat invatatoreste si cu alti tineri ce bat la porti); in prezent cautam noi adepti carora sa le punem in brate penelul, paleta si panza, uneltele marturisirilor lor despre lumea in care traiesc si pe care putini o inteleg ori despre lumea pe care o viseaza si pe care multi le-o refuza!

Este de la sine inteles cred, ca nu facem cu acesti tineri o educatie plastica de tip formal deoarece nu avem calificarea necesara. De asemenea nici despre o educatie de tip informal nu poate fi vorba decat cu multa ingaduinta, asta pentru ca nu avem la indemana mijloacele tehnice documentare atat de necesare intr-un act pedagogic de o asemenea finete, asa ca ne-am orientat spre o educatie a tinerilor nostri de tip nonformal, activitatea noastra avand mai degraba un aspect de club de arte plastice.

Rezultate?! Da putem vorbi si de asa ceva! In anul 2006 am participat la un concurs organizat cu prilejul zilei copilului de firma ,`UltraPro Computers`, cu un desen facut de S. Ana-Maria si am primit premiul I, apoi in anul 2007 am participat tot cu ocazia zilei de 1 iunie la un concurs organizat de Consiliul Judetean Bacau si Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau cu un desen maiestrit de tanarul M. Florin si care desen a luat premiul I din peste 600 de lucrari participante. Nu in cele din urma as aminti si de tentativa de a participa la concursul de talie europeana ,`Uniunea Europeana si nediscriminarea`.

`Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti!` glasuie o vorba romaneasca si ne gandim ca asocierea in paginile unei reviste de profil a tuturor celor care gandesc in culori nu poate fi decat benefica si ne ajuta sa daruim facerile noastre artisticesti celor ce ne inconjoara ca sa avem astfel ce dobandi- frumusetea vietii!!

Contact Centru:

T/F: 0234 585 073 Email: neamtu.minel@yahoo.com

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


Centrul Rezidential
Multumim pentru aprecieri!


ghita gabriela
sa daruiesti spre a primi mi se pare fascinanta aceasta initiativa si ii felicit pe cei care au obtinut rezultare atit de stralucite ............dar si pe cei care isi iau in serios vocatia de educatori si incearca sa ii readuca pe micii lor adepti in aceasta lume minunata......prin intermediul limbajului cromatic si a gramaticii vizual plastice ...e fascinant


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster