home reviste membri intra in retea
                        
metode
arta plastica
terapia prin muzica
dans si miscare
dramaterapie
terapia prin joc
activitati conexe
metode de lucru
practicieni
opinia specialistilor
terapeuti / lucratori prin arte
diverse
discutii
povestiri
stiri din tara
link-uri utile
termeni de utilizare
evenimente
conferinte nationale
seminarii regionale
proiecte
schimb de experienta
Lideri Regionali
Centre Modele de Vizitat


Pentru vechea versiune a site-ului Impreuna click aici!

Un grup numit SPERANTA

Afilipoaei Lucian - Instructor de educatie
C.R.R.N Sasca Mica, Suceava

- 2007-Oct-1 -
terapia prin muzica

Sasca Mica este un centru de reabilitare special, care isi ofera mijloacele pentru a-si crea un loc propriu intr-o lume aspra si selectiva. In cadrul centrului se organizeaza sesiuni de terapie prin muzica foarte eficiente pentru beneficiari. S-a format chiar si un grup artistic de dansatori instrumentisti si cantareti, grup care poarta numele Speranta.

Sasca Mica este un centru de reabilitare special, care isi ofera mijloacele pentru a-si crea un loc propriu intr-o lume aspra si selectiva. Acest lucru transpare din felul in care oamenii isi arata munca, din rezultatele palpabile:10 ateliere cu profil diferit, unde unii beneficiari, dincolo de simpla invatare, lucreaza efectiv. Dintre acestea putem mentiona: atelier de tesatorie si croitorie, tricotaje, tamplarie, impletituri nuiele, sere, cizmarie, zootehni si multe altele. In afara de aceste preocupari, beneficiarii sunt implicati in activitati creative, precum muzica, si care au efecte pozitive asupra starii lor.

Meloterapia se incadreaza in vasta arie a psihoterapiei prin arta. Valoarea terapeutica a muzicii rezulta din multiplele influente pe care le are asupra psihicului uman, datorita complexitatii fenomenului muzical. In cadrul activitatilor de meloterapie, muzica este utilizata in scopul recuperarii pe cat mai mult posibil a personalitatii decompensate a persoanelor din Centrul de Recuperare. Terapia prin muzica am organizat-o atat in mod individual cat si in grupuri avand drept obiectiv dezvoltarea sociabilitatii persoanelor din centru, prin participarea la activitatile derulate pe grupe.

Din dorinta de a pastra obiceiurile stravechi si datinile populare, dorinta pe care am simtit-o la persoanele care traiesc in centru, dorinta pe care o exteriorizau in timpul desfasurarii diferitelor programe artistice, felul de a canta, de a dansa, bucuria de a fi acolo pe scena in fata tuturor, m-a determinat sa creez un grup de dansatori instrumentisti si cantareti grup care poarta numele ‚ÄúSperanta‚Äú. Grupul s-a bucurat de un mare succes inca de la primele concerte sustinute in centru cu ocazia diferitelor evenimente la care au participat oficialitati de exemplu ‚ÄúZiua Portilor Deschise‚ÄĚ. Bucuria de a avea un costum popular autentic de a interpreta, canta, dansa i-a determinat sa munceasca mai mult.

Sa inveti sa canti la orga, chitara, percutie, acordeon este mai usor atunci cand o faci cu toata fiinta; unii dintre membrii grupului Speranta au reusit sa invete sa interpreteze la aceste instrumente cantece din folclorul romanesc si nu numai: Dorel orga, acordon si percutie, Rita acordeon si percutie, Vasilica - chitara voce, Ciprian - xilofon (tambal cum spune el) sunt foarte mandri de ceea ce fac si se bucura enorm ca incep sa descopere tainele nesfarsite ale muzicii. Dansatori profesionisti cum au ajuns sa se considere Mariana, Viorel, Ramona, Sorin si altii spun ca viata lor e o scena.

Acesti oameni au incantat spectatorii prezenti la Zilele orasului Techirghiol - Constanta, Festivalul folcloric zonal de la Baia - capitala Moldovei pe vremea lui Stefan cel Mare, Sala sporturilor din Iasi, Suceava, Radaseni si s-au intrecut pe ei, intorcandu-se cu diplome de merit. Dansul modern a insemnat o provocare pentru cei cinci membri ai trupei de dans modern Avon - nume pe care l-au ales singuri-, provocare care i-a determinat sa inteleaga ca miscarea imbinata cu muzica face bine sanatatii, dupa spusele Brandusei si Ramonei. Sorin este considerat ca fiind managerul trupei deoarece el afla primul la ce ora se intra pe scena. Copiii de la scoala din sat se bucura mult ori de cate ori la serbarile scolare, ca invitati de onoare participa grupul Speranta si trupa de dans modern Avo. Sunt multumit cand acesti oameni care au muncit mult ca sa ajunga pe scena sunt apreciati si cel mai mult ma incanta ca prin intermediul muzicii si-au facut auzit glasul in fata societatii, cu care mai avem de muncit pana va intelege ca cel mai bun tratament este dragostea pe care o putem darui.

Contact ‚ÄúSasca Mica‚ÄĚ: Tel +4 0230 544 340
Afilipoaei Lucian, Instructor de educatie, C.R.R.N Sasca Mica, Suceava

comenteaza acest subiect

nume:
e-mail:

text articol:


elvis-vn.
Ce mias dorii ca aceasta formatie sa soseasca cu spectacolul ca centrul de integrare prin terapie ocupationala odobesti de vrancea ,deoarece santem surprinsi d eactivitatile care se desfasoara acolo si se poate lua legatura cu directorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului vn. daca candva se poate organiza un spectacol aici la odobesti cu grupul speranta near face o mar eplacere sa vedem la lucru aceast aformatie deoarece din ce este prezentat este surprins si placut.Ce ma impresionat ft. mult si atelierele existente acolo car esant destule si interesante ca meserii plus activitatile zootehnice si agricole felicitari si speram la cele mentionate mai sus. Sant salariat in cadrul acestui centru d ela odobesti si mias dorii mult cele specificate si ar fi un schimb de experienta si un ex. din partea unor beneficiari cu probleme specificului acestui centru sasca mic asi inca o dat afeloicitari


elvis-vn.
Am vz. imagini cu acest centru si sper ca in viitorul apropiat sa se ajunga la conditiile pe care centrul le doreste si deja vedem ca se demarazeaza un proiect pt. conditii normale pt. merita aceste pers. cu dizabilitati si sar putea face si mai mult cand in saloane vor fi cate 3-4 beneficiari dar avem incredere ca va fi standardele normale de trai in acest centru ear acest instructor succes pt. ce faceti si este ft. greu cu un nr. ft. mare de beneficiari.


Bogdan
Vin la acest centrul de 2 ori pa an ku prieteni mei din Anglia. De grupul Speranta,nici nu pot comenta sunt extraoridinari bafta tuturor din centrul ....nota maxima 10+


vali
nota +10 pntru daruirea si competenta cu care va desfasurati activitatea intr-un sector atat de greu si atat de putin remunerat. Felicitari personalului si mult succes!


Manuela Pohoata
interesant ar fi si o dezbatere pentru copiii/tinerii cu dizabilitati severe:diversificarea activitatilor muzicale,imbinarea acestora...scrie-mi!


Otilia
Doresc sa-i transmit domnului instructor Afilipoaei Lucian succes si daruire maxima in meseria sa. Acest material este foarte interesant si util ajutindu-ne pe noi cei care nu cunoastem prea bine aceasta lume, sa percepem o particica din ea.


manuela
Interesant si bine organizat. Bafta pe viitor! Manuela de la BLIJDORP Suceava


Revista Impreuna
download ultimul numar

user:

parola:
ultimul comentariu:

Barbu Dana
Buna ziua, sunt kinetoterapeut la CSEI brasov si as dori sa stiu cum pot intra in posesia acestei carti. Va multumesc anticipat. Cu stima Dana Barbu
Copilul si motricitatea - Gabriela Petrut Barbu

webmaster